Невероватне слике људског организма увећане неколико милиона пута


Избочине вируса, подсећа на комбинацију тениске лоптице и свемирскуг брода, ово је неколико милиона пута увеличан приказ избочине вируса унутар тела

Аниматори су створили невероватне слике које подсећају на ванземаљске светове, а заправо представљају унутрашњост људског тела. Студио XVIVO у Хартфорду (Конектикат) је у филмовима и сликама представио унутрашњост тела увеличану чак 10 милиона пута. Слике имају за циљ да помогну научницима и студентима, а иако је пројекат користио стварне податке, опрема којом се снимају молекули нема боју, па су илустратори сами бирали колорит и сенчење.

Бактериограф: Ово је микроскопска фотографија бактериографа, а иако подсећа на неког ванземаљца или досад неоткривеног инсекта, ради се о типу вируса који инфицира бактерије и репродукује се унутар њих.
Хематопоеза: Хематопоеза је стварање и развој ћелија крви. Крвне ћелије се константно губе и разарају. Зато, да би се одржала хомеостаза, систем мора имати капацитет за самообнављање. На слици је срж шупљине матичних ћелија које се називају мултипотентне матичне ћелије.
Стереоцилија: Нешто најсличније коралном гребену је компјутерски генерисана слика стереоцилија, израштаја у средњем уху који реагује покретима на звук, а одговорни су за одржавање равнотеже. Они претварају течност у електричне сигнале који путују до мозга.

Извор: Блиц


Напиши коментар