Од Америке за две године седам милона за српске НВО


За Програм „Грађанско друштво за будућност“, у трајању две године, УСАИД је издвојила седам милиона долара!

Мисија УСАИД-а доделила је грантове у вредности од милион долара за девет НВО у програму „Грађанско друштво за будућност“.

Грантови су уручени Београдском центру за безбедносну политику, Центру за истраживање – ЦРТА, Аутономном женском центру, Друштву за развој деце и младих – Отворени клуб, Фондацији Шер, Смарт колективу, Националној коалицији за децентрализацију, Фонду Центар за демократију и Фондацији Ана и Владе Дивац.

Још две организације – Балкански фонд за локалне иницијативе и Зајечарска иницијатива раније су укључене у програм.

Директорка Мисије УСАИД Сузан Фриц изјавила је да је тај програм прекретница, јер се до сада радило индиректно, а од сада ће УСАИД са организацијама на локалу директно сарађивати.

Покушаћемо да унапредимо њихове капацитете да би оне за годину-две унапредиле рад и припремиле се за помоћ донатора, не само међународних, већ и Владе Србије, али и других, који су спремни да подрже рад НВО„, рекла је она.

За Програм „Грађанско друштво за будућност“, у трајању две године, УСАИД је издвојила седам милиона долара, а покренут је новембра 2012.

Извор: Блиц

Љуби газду свог…

Магацин коментар: Суверене, независне земље контролишу рад организација као што су УСАИД, а понегде и забрањују њихов рад због штете које наносе националним интересима појединих земаља. Ипак, изгледа да је у Србији „леба без погаче“ па макар и против своје земље врло развијен бизнис, што нам и говоре величине донације и број тзв. невладиних организација. Иако је било појединих предлога да се ограничи рад таквих организација, добрих примера из Русије која контролише токове новца према нво сектору, у Србији се режим прави да не види проблем, односно као и свака колонијална управа, не сме да реагује против колонизатора. Уместо борбе за националне интересе, и контроле оних који би могли да наруше национални интерес, они као слепи послушници пуштају стране организације у државне институције, и из буџета Србије финасирају исте невладине организације.


Напиши коментар