Пре ће Рускиње поправити српски наталитет, него српске власти


У Русији, приликом рођења другог, трећег или сваког следећег детета, породице на поклон добију износ од 10.000 евра

Приликом посете источној Србији у којој је смањење становништва још страшније него у другим деловима Србије, министарка регионалног развоја у влади Србије Верица Калановић је овог викенда изјавила да ће предложити влади да 2014. буде година породице, како се изразила, «са свеобухватним мерама подстицаја за рађање деце и подршке породици за нормално одгајање деце и подизање вишечланих породица».

Међутим, и ова изјава члана српске владе, исто као и неке претходне, више се своде на декларативно залагање за повећање наталитета, него ли на системске државне мере које једине могу да поправе катастрофалну демографску ситуацију у Србији.

Она је том приликом исправно приметила да је на подручју ког је обишла веома изражена депопулација и пражњење територија, јер се цела источна Србија празни застрашујућом брзином, а становништво у том делу земље је најстарије. Све то је поткрепила статистичким податком да се у претходних 10 година број становника у источној Србији смањио за близу 40.000 што одговара величини једног Неготина, који је је један од највећих регионалних центара.

Међутим, и поред тачне констатације тренутног стања, веома је дискутабилан закључак министарке, када је рекла да влада Србије «мора створити повољне услове како би се грађани одлучивали на потомство», исто као што је била дискутабилна и изјава премијера Дачића с почетка ове године, када је саопштио да је «национални задатак број један да у Србији буде више деце, јер ће иначе Србија да одумре, зато што се у Србији годишње роди 70.000 беба, а умре 110.000 људи, што значи да нас је сваке године за 40.000 мање».

Наиме, проблем је у томе што су поменута министарка и њен премијер правилно увидели демографску пропаст Србије, али нису најавили конкретне државне потезе који би били неопходни да се ситуација преокрене у позитивном смеру.

Драматичан податак указује да од 7,2 милиона грађана, чак 2,9 милиона старије је од 50 година. Колику ће штету „бела куга“ причинити Србији „на сва звона“ обелодањују забринути демографи. Како кажу, тек ћемо искусити најтеже последице, јер само по основу природног прираштаја, годишње губимо између 35.000 и 40.000 грађана. Дакле, огромном брзином нам нестају читави градови!

Ради се о томе, да осим жалопојки на рачун демографских показатеља, грађани Србије нису чули ни једну одлучну државну меру која ће бити предузета у циљу повећања рађања. На пример, подсетимо се државних мера које су у Русији заиста довеле до позитивног природног прираштаја, а оне се састоје у томе да се тамо приликом рођења другог, трећег или сваког следећег детета, таквим породицама поклања сума у износу од 10.000 евра, која може бити потрошена за образовање детета или за поправљање животних услова, а до сада је тај новац добило око 4 милиона руских породица. Али ни то није све, него се породицама у Русији приликом рођења трећег детета бесплатно даје и грађевински плац за изградњу куће, а из државног буџета се годишње финансира преко 10.000 операција вантелесне оплодње. Тек такав државни програм је током низа година довео до значајног повећања наталитета у Руској Федерацији.

Стручњаци кажу да је разлог формирања породице у касним двадесетим, односно тридесетим годинама живота, пре свега лоша социјална политика државе, дуго школовање, тешко долажење до радног места, али и нешто што би се народски речено могло назвати размаженост младих људи, тј. избегавање обавеза, брачних компромиса и „жртвовања“ за партнера. Како каже социлог Ана Живанчевић Марић, млади су данас финансијски нејаки и брачни живот одлажу до крајњих граница. А не тако давно просечни младенци су имали око 25 година, док данас њихове вршњаке сматрамо децом. Правило је да већ седокоси родитељи који у брак уђу у тридесетим, породицу ограниче на једно дете.

А све док и у Србији не буду примењене такве одлучне мере, уместо садашњих магловитих подстицаја министарке Калановић, чини се да српски наталитет спасавају, ни мање ни више, него – Рускиње.

Наиме, како је пре неколико дана објављено у многим српским медијима, шабачка невладина организација која се зове «Сеоски праг», до сада је спојила 300 жена из Русије и Украјине са младожењама из Србије, а из тих српско-руских бракова је по њиховој евиденцији рођено најмање 200 деце, али они процењују да је тај број и много већи, с обзиром да за бројну новорођену децу сазнају тек касније.

Поучена тим искуством, министарка у влади Србије Верица Калановић, а и премијер Србије, уместо пустих обећања да ће предузети државне мере које се никад не обистине, можда би за почетак требало да оснују агенцију за довођење Рускиња у Србију. Јер судећи по досадашњим животним чињеницама, чини се да ће пре Рускиње поправити српски наталитет, него неуверљиве изјаве министарке Калановић.

Извор: Глас Русије, Вечерње Новости


Напиши коментар