У Чачку пронађена хумка стара 4.000 год.


На ширем прострору Чачка откривене бројне гробнице, али су разни фактори утицали да се број евидентираних налазишта преполови

На локалитету Дубац у Јанчићима код Чачка, где су вршена археолошка ископавања, пронађена је хумка стара преко 4 000 година за коју се претпоставља да је била направљена за неког племенског првака из периода раног бронзаног доба.

Према речима кустоса и археолога Народног музеја у Чачку, Катарине Дмитровић, у склопу завршног ископавања за ову годину, једно од значајнијих налазишта је Дубац у Јанчићима, на коме се налазе бројни тумули.

Наиме, то су облици праисторијских гробница, који имају облик ниске купе, зидане каменом или земљом.

Гроб спаљеног покојника који је пронађен зидан је, вероватно, дуго и тиме је био упослен велики број људи, обзиром на висину и величину камена који је коришћен„, казала је Дмитровић Тањугу, истичући да хумка припада неком истакнутом припаднику племенске аристократије из раног бронзаног доба.

Подсетила је да је на овом локалитету Народни музеј из Чачка истражиовао и пре 30 година, када су пронађена три нешто млађа праисторијска тумула из средњег бронзаног доба.

Тада су на овом прострору откривене бројне гробнице, међутим, пољопривредни радови, проширивање путева и други фактори утицали су да се број евидентираних налазишта преполови„, оценила је она.

Дмитровић додаје да на потезу Каблара, нарочито Великог поља, постоје бројна неистражена археолошка налазишта. Иначе, ископавања на Каблару су започета 21. маја, а завршена су данас.

Иако их је пратила обилна киша, истраживања су дала одређене резултате будући да је пронађена урна из средњег и поменута хумка из раног бронзаног доба.

Извор: Тањуг


Напиши коментар