За брутално убиство двоје српских цивила „зенги“ 9 година затвора!


Монструм Гојак рекао: „Немојте убити мајку, нека пати за дететом“

Врховни суд Хрватске правоснажно је осудио бившег хрватског полицајца Жељка Гојака на девет година затвора због убиства двоје цивила српске националности у Карловцу у октобру 1991. године.

Тај предмет у јавности је познат као „карловачки случај Зец“ због сличности с убиством чланова породице Зец у Загребу 1991. године, међу којима је била И 12-годишња Александра.

Врховни суд тако је потврдио неправоснажна пресуда коју је Жупанијски суд у Загребу донео у фебруару 2012. године.

Гојак је проглашен кривим за ратни злочин, јер је 5. октобра 1991. с непознатим припадницима Збора народне гарде (ЗНГ) ушао у породичну кућу Марка Рокнића у карловачком насељу Сајавац и с више хитаца из ватреног оружја убио његову 14-годишњу ћерку Данијелу и сестру Драгицу Нинковић.

Побијени су Данијела, отац Марко и тека Драгица. Фото: Јутарњи лист

Судија загребачког Жупанијског суда Иван Турудић рекао је приликом изрицања првостепене пресуде да је утврђено да је Гојак починио злочин, те да је био изразито безосећајан, јер је саборцима који су хтели да убију и супругу Марка Рокнића и мајку убијене Данијеле рекао: „Немојте њу, нека пати„.

За убиство Марка Рокнића терети се неко од припадника Збора народне гарде који су с Гојаком ушли у његову кућу.

Занимљиво је да загребачки суд као олакшавајућу околност Гојаку није узео учешће у рату, што је иначе пракса код пресуда хрватским војницима и полицијацима, а што је прихватио и Врховни суду правоснажној пресуди.

Као олакшавајућа околност узето је његово психичко стање због утврђеног ПТСП-а и чињеница да издржава породицу.

Посмртни остаци чланова породице Рокнић ексхумирани су 2010. на гробљу у Поповић Брду, недалеко од Карловца.

Двоје преживелих чланова породице, Рокнићева супруга Бранка и син Ненад, који живе у Србији, дали су раније исказ београдском Специјалном тужилаштву за ратне злочине. Случај је затим преузело хрватско тужилаштво, па је Гојак ухапшен у маја 2010. године.

Извор: Бета

Магацин коментар: Читаоцима остављамо да сами закључе да ли оваква пресуда хрватског правосуђа адекватна за монструма који је брутално убио цивиле и „саветовао“ да мајку убијеног детета оставе у животу да би патила.


Напиши коментар