Фејсбук Србима забранио борбу против говора мржње


Фејсбук страница која је објавила ”Жртве холокауста су савршено гнојиво” и данас је активна. Блокирана је страница која се успротивила

Више од месец дана, Фејсбук страница организације АнтиСрбизам мониторинг, која се бори против говора мржње упућеног према српском народу, блокирана је од стране администрације Фејсбука баш због због борбе против говора мржње.

Опис делатности ове странице јасно објашњава њенциљ: „Праћење антисрпског говора мржње и пристрасности у медијима„. Њихови напори су пример интернет активизма против говора мржње. Тиме што прате и преузму, они га стављају у други контекст, разоткривају и осуђују, и на тај начин посрамљују починиоце, развијају свест јавности и подстичу је да реагује.

Неки од најгорих примера говора мржње које су разоткрили потекли су са друштвених мрежа Твитер и Фејсбук. На пример, ова језива увреда за жртве Холокауста у Јасеновцу уклоњена је после њихове реакције:

Међутим, Фејсбук страница која је објавила ”Жртве холокауста су савршено гнојиво” и данас је активна. Блокирана је страница која се успротивила.

Да ли је политика Фејсбука да је антисрпски говор мржње дозвољен, а борба против њега забрањена? Да ли изједначавате та два? Хоћете ли Фејсбук забранити и друге анти-дефамационе странице?

Примери говора мржње на друштвеној мрежи Твитер на које је указао Анти Србизам мониторинг:

Извор: Међународна иницијатива за праћење антисрбизма


Напиши коментар