Филм о Николи Тесли снимаће се у Београду


Редитељ Мајкл Антон:„ Мислим да би се народ у Србији сложио да се филм о Тесли снима у њиховој земљи, макар и на кратко“

Амерички редитељ Мајкл Антон доводи екипу филма о Николи Тесли у Београд. Филм под називом „Луди научник“ (The Mad Scientist) ће расветлити живот славног српског научника у Америци и испричати причу о његовом односу са Томасом Едисоном.

Никола Тесла сматра се једним од највећих светских научника, заслужног за неке од најважнијих открића, али његов утицај остао је значајно потцењен ван Балкана.

Неколико дана пред годишњицу Теслиног рођења, 10. јула, режисер Мајкл Антон желео је да подигне свест о Тесли и његовом наслеђу.

Исак Њутн, Бенџамин Френклин и Алберт Ајнштајн су значајна имена не само у Америци већ широм планете“ мисли Антон.

Када помислимо на достигнућа Тесле током његовог живота, мислим да можемо без проблема да кажемо да његови доприноси нису само једнаки, већ и превазилазе достигнућа ових великих имена. Међутим, ван Србије он је за многе и даље мистерија. Често се чини да се спомиње само на социјалним мрежама где његово име покреће бројне теорије о завери“,

Филм је направљен да разоткрије мистерију о овом човеку. Моја намера је да откријем ко је био Тесла и одакле је дошао. Још важније, причу о Тесли и његовом наслеђу поделићемо са генерацијом која је осетила његов утицај некада.

Николу Теслу играће Бранко Томовић, немачки глумац српског порекла, а део филма биће снимљен и у Србији.

Мислим да би се народ у Србији сложио да се филм о Тесли снима у њиховој земљи, макар и на кратко“ мисли редитељ овог филма и додаје: „Иако ће већи део филма бити сниман у Америци, кључне сцене ће се радити управо у Београду“.

Неке од сцена ће бити снимане на српском језику: „Тесла је био Србин, говорио је српским језиком са својом породицом и верујем да би желео да се његов језик чује у филму о њему. Када, у филму, буде разговарао са својом мајком, говориће на српском.

Ово значи да Мајкл Антон тренутно тражи српске глумице које би играле Теслину мајку.

За Мајкла Антона „The Mad Scientist“ је прича о великом човеку који заслужује интернационално признање. Свестан је страсти коју Србија гаји према Тесли и чињенице да његова слика и даље виси у школским учионицама и сви одрастају уз приче баш о њему.

Желим да Србија буде поносна на овај филм“, каже Мајкл, „волео бих да овај филм буде у истој линији са књигама историје које уче ђаке много тачнијим чињеницама од оних у Америци. Мој успех као сценаристе и режисера биће у чињеници на који ће начин Срби реаговати на моје презентовање Теслине приче.“

Међутим, како би Антон своје замисли претворио у стварност потребна су му финансијска средства, и то не само из Америке већ и из Србије. „Одлучили смо да померимо снимање како бисмо имали времена да истражимо наше инвестицијске уговоре и обезбедимо 2 милиона евра за филм. У питању је буџет који филм заиста заслужује“, изјавио је режисер.

Ово није једини филм који се снима о великом Николи Тесли. Компанија Универзал дуже од годину дана ради на високобуџетном филму „Тесла, владар света“ у коме би научника требало да глуми Кристијан Бејл.

Извор: Б92


Напиши коментар