Холивуд је помагао Хитлера и промовисао нацистички режим


Сцена из филма На западу ништа ново

Холивуд је годинама пре Другог светског рата помагао режиму Адолфа Хитлера и промовисао нацистичку пропаганду, тврди историчар Бен Јурванд.

Тридесетпетогодишњи Јурванд написао је књигу „The Collaboration: Hollywood’s Pact With Hitler“ (Колаборација: Холивудов пакт са Хитлером) где се позива на документа која, каже он, доказују да су амерички студији пристајали на нацистичку цензуру и активно учествовали у пропаганци нациста.

Холивуд не само да је сарађивао са нацистичком Немачком већ и са Адолфом Хитлером, особом и људским бићем„, рекао је Јурванд „Њујорк тајмсу“.

Овај фолк музичар из Аустралије и харвардски ђак, каже да је његово интересовање за ову тему пробудио интервју који је као студент прочитао у Калифорнији и у коме је сценариста Bad Ssulberg говорио о састанцима шефа МГМ-а Луија Мејера и представника нацистичког режима.

У књизи, пише „Индипендент“ описано је како су многи Јевреји-шефови филмских студија не само цензурисали филмове како би одговарали режиму већ су и производили материјал за немачке пропагандне филмове и чак су финансирали производњу наоружања у Немачкој.

Сарадња Холивуда са режимом почела је 1930. године, каже Јурванд, када је Карл Лемли млађи из „Универсала“ пристао да премонтира филм „На западу ништа ново“ после немира које је у Немачкој изазвала Нацистичка партија.

Рекао бих да има неколико шокантних момената, нарочито везаних за документ који сам пронашао у Националним архивама у Вашингтону. У њему се објашњава начин на који је МГМ увећавао профит. Тада је у Немачкој постојао закон према коме стране компаније нису могле да извозе валуту. Направили су изузетак за МГМ јер су финансирали немачко наоружање„, тврди Јурванд

По доласку Хитлера на власт у књизи се детаљно описује како су режимски представници посећивали холивудске студије укључујући Георга Гислинга, специјалног саветника за Холивуд.

Немци су гледали филмове и диктирали сва „сечења“. У јуну 1939. године студио МГМ је организовао туру за десет нацистичких новинара-уредника по својим сетовима у Лос Анђелесу.

Као посебан податак наводи се и то што током тридесетих година XX века готово ниједан јеврејски лик није се појавио у холивудским филмовима.

Извор: Тањуг


Напиши коментар