Историја тајне завереничке организације Српски ослободилачки покрет Отаџбина


СОПО је основан као одговор на државни тероризам који је спроводила Југославија преко своје тајне политичке полиције УДБЕ
СОПО је основан као одговор на државни тероризам који је спроводила Југославија преко своје тајне политичке полиције УДБЕ

Средином 1964. године у Паризу у стану Јована Бркића, који се налазио у елитном кварту француске престонице основана је српска тајна завереничка организација под називом Крмчија (Име је преузето из Књиге правила за духовни живот Срба „Крчмија“ светог Саве. „Крмчија“ – у слободном преводу – „кормило“).

Молитву уочи овог оснивачког скупа одржао је свештеник Стојиљко Кајевић. Оснивачком скупу је присуствовало 24 завереника који су седели за великим гостинским столом. На самом челу стола је седео Андрија Лончаревић, а са његове леве и десне стране седели су капетан Вељко Реметић и принц Михајло Петровић. Иза њих, стајала су шесторица најмлађих завереника. Андра Лончаревић је затим одржао краћи говор чиме је отворио овај тајни састанак. Тајно удружење је основано као одговор на ликвидацију од стране УДБЕ у емиграцији краљевског официра и четничког команданта Млавског корпуса Синише Оцокољића. У начелу на овом тајном скупу постигнут је договор да Крмчија треба да спроводи следеће задатке:

Политичка борба против Комунистичке Југославије.
Штампања новина и летака у исељеништву и њихово илегално растурање у Комунистичкој Југославији.
Регрутовање младих људи за своје циљеве.

Програм и рад Крмчије био је сличан програму Црне руке и комитских организација. Међу млађим члановима највише се истакао млади свештеник Стојиљко Кајевић, кога су прво прихватили Андрија Лончаревић и пуковник Велимир Пилетић. Током јесени 1964. године руководство Крмчије донело је одлуку да своју организацију и активности прошире на Сједињене Америчке Државе и Канаду. У Западној Европи је било исувише ризично спроводити били какве акције, јер је било доста присталица левичарског покрет.

Историјске околности

После Другог светског рата у Југославији је на власти била једна странка, Комунистичка партије Југославије, на чијем челу је био Јосип Броз, који је завео лични режим. Током Брозовог апсолутизма био је забрањен вишестраначки систем, као и слободни демократски избори. Била су забрањена основна људска права као што су слобода говора, удруживања и вероисповести. Грађани су и због најмањег вербаланог деликта против вође одлазили у затвор. Затвори су били пуни политичких осуђеника, како оних који су били за демократију, тако и с комунистима који су били присталице политике СССР. Националана питања у вишенационалној Југославији су била решена, тако што се о њима уопште није расправљало. У земљи је постојала цензура, која је контролисала електронске и штампане медије, као и филмску уметност. Главни ослонац режима је била комунистичка партија и тајна политичка полиција под називом УДБА. Преко тајне полиције, власт је контолисала све поре у друштву, њен основни задатак је био да открије критичаре друштва и да их затим прогласи за непријатеље или издајницима, којима би после тога било суђено. УДБА је чак и у иностранству пратила и надзирала исељеничке групе југословена, које су се политички или национално удруживали. Удружења исељеника су имале своје новине у којима су критиковале постојеће недемократско стање у Југославији. На мети УДБЕ су углавном биле вође тих удружења, које је неретко, тајна полиција по својој процени киднаповала или ликвидирала.

САД су тада биле изузетно погодне за антикомунистичке акције и важиле су за водећу земљу у борби против комунизма. По доласку у Америку свештеника Стојиљка Кајевића прима владика Дионисије, који се налазио на челу одвојеног дела српске цркве. У почетку Кајевић је обезбеђивао средства за рад Крмчије у Паризу, да би по налогу Андрије Лончаревића приступио оснивању тајне завереничке организације на тлу Северне Америке. Оснивачки скуп одржан је 26. августа 1966. године, који је одржан у једном мотелу недалеко од Питсбурга. Скупу је присуствовало 36 особа и одржан је под званичним називом „Библијски семинар“. Донета је одлука да ново име организације буде Српски ослободилачки покрет Отаџбина – СОПО. Главни задатак СОПО-а је био да поред пропагандне делатности припреме и бомбашке нападе на југословенска дипломатска предстваништва у државама Европе и Америке.

Оснивање СОПО

Припадник СОПО-а Никола Каваја је 1979. године отео амерички путнички авион „боинг 727“
Припадник СОПО-а Никола Каваја је 1979. године отео амерички путнички авион „боинг 727“

Српски ослободилачки покрет Отаџбина скраћено СОПО је тајна завереничка организација коју су основали Срби у расејању са циљем да поведу политичку борбу против Комунистичке Југославије на чијем челу се налазио Јосип Броз. СОПО је основан као одговор на државни тероризам који је спроводила Југославија преко своје тајне политичке полиције, УДБЕ, против политичких неистомишљеника у расејању, а који су југословенског порекла. СОПО је као рекацију, на отмице и атентате од стране УДБЕ, извршио бомбашке нападе на амбасаде и конзуларна представништва СФР Југославије на тлу Северне Америке 1967. године. Припадници СОПО-а покушали су у више наврата да изврше атентат на председника Комунистичке Југославије Јосипа Броза током његових службених посета земљама Јужне и Северне Америке. СОПО је био одговоран за подметање експлозива пред зградом УН-а 1975. У Њујорку и у Вашингтону 1976. године, као и за изазивање снажне експлозије у згради Генералног комитета Комунистичке партије Америке у Њујорку. Припадник СОПО-а Никола Каваја је 1979. године отео амерички путнички авион „боинг 727“, а затим преузео авион „боинг 707“ са којим је намеравао да долети до Југославије преко Атлантског океана и да се у самоубилачкој мисији обруши на седиште Савеза комуниста Југославије које се налазило у Новом Београду у небодеру под називом ЦеКа.

dragisa_kasikovic1Драгиша Кашиковић убијен је у Чикагу 1977. године. Његово тело је било избодено 64 пута, чело и један образ били су му потпуно смрскани, а са њим су убили и његову деветогодишњу пасторку Иванку Милошевић, која је задобила 54 убода. Чикашка полиција никада се није суочила са таквим злочином, а готово сви амерички коментатори су то оцени као политичко убиство у које је уплетена југословенска тајна полиција.Андрија Лончарић убијен је у Паризу, 05.03. 1969. године. Убијен је секиром, а Лончарићева глава била је пресечена на два дела, његовим мозгом и крвљу била је облепљена цела просторија у којој је убиство почињено. Француска полиција закључила је да убиство има политичку позадину.

Извор: Разни извори, Магацин


Напиши коментар