Окорели војник: „Уживао сам у рату“


Сер Адријан Пол Гислан Картон де Виар, окорели ратник

Да ли је сер Адријан Пол Гислан Картон де Виар најокорелији војник свих времена? Биографија му је баш таква: ратовао је у три рата, био погођен у лице, главу, стомак, ножни зглоб, ногу, кук и уво; побегао је из ратног логора и сам себи одгризао прсте пошто су лекари одбили да му их ампутирају.

Животна прича сер Адријана можда више личе на причу о Терминатору, али невероватно херојство овог генерал-потпуковника је у потпуности истинито. Војни досије о овом изузетном војнику објављен је први пут у новембру прошле године.

Рођен 1880. године у богатој белгијској породици, студирао је права на Оксфорду, али је 1899. године прекинуо студије и отишао за Јужну Африку. Под лажним именом пријавио се у британску војску и борио се у Другом бурском рату (1899-1902).

Био је рањен у стомак и бедра и као инвалид послат кући. У Првом светском рату био је на ратишту у источној Африци у Сомалији, где је учествовао у гушењу побуне присталица Мохамеда бин Абдулаха. У нападу на непријатељско утврђење рањен је у лице и изгубио је лево око, због чега је носио црни повез до краја живота.

Потом је послат на западни фронт где је руководио пешадијским батаљонима. Године 1915. изгубио је леву руку када га је погодио шрапнел, али је пре тога сам себи откинуо неколико прстију.

У бици за Сому погођен је у лобању и ножни зглоб, али је добио Викторијин крст, највеће војно одликовање. Командујући Осмим батаљоном у Ла Буасеју био је рањен чак осам пута.

„Уживао сам у рату“

У својој аутобиографији “Срећни Одисеј” о рату 1914-18. г. је написао: “Заправо, уживао сам у рату. Имао сам много лоших, а много и лепих тренутака, пуно узбуђења и био сам потпуно испуњен”.

У периоду између два рата служио је у Британској војној мисији у Пољској, и вратио се кући тек после Хитлерове инвазије на Пољску, 1939. године.

Годину дана касније, у својој 60. години, предводио је операцију заузимања норвешког града Трондхајма како би се зауставило напредовање немачке војске, али је акција пропала када су уништене линије снабдевања.

Године 1941. док се спремао да преузме британску команду у Југославији, његов авион се срушио у близини либијске обале. Успео је да доплива до обале, али је ухваћен и послат у радни логор у Италију.

Оданде је покушао пет пута да побегне. Приликом једног бега, издржао је на слободи читавих осам дана, иако је изгледао врло сумњиво, због црног повеза преко ока и због тога што није знао реч италијанског.

Ослобођен је 1943. године, а Винстон Черчил га је послао као свог специјалног изасланика у Кину. Пензионисао се 1947., а преминуо је 1963., у својој 83. години.

Извор: Блиц


Напиши коментар