Притвор без ограничења поново на снази у Америци


Поздрав из Гватанама, концентрационог логора 21.века

Одлуку којом се америчка војска спречава да држе осумњичене у притвору на неодређено време, поништио Савезни апелациони суд. Влада поручује да је та одредба неопходна у борби против тероризма.

Амерички Савезни апелациони суд укинуо налог нижег суда, којим би се војне власти спречиле да неограничено дуго држе у притвору особе за које се верује да се подржавале Ал Каиду или талибане и „њима придружене снаге“.

Таква пресуда је разочарала новинаре, борце за људска права и друге активисте који страхују да би због природе свог посла могли да се нађу на удару закона који дозвољава неограничен притвор, наводи Ројтерс.

С друге стране, пресуда Апелационог суда представља победу за владу САД, која тврди да је одредба, којом је предвиђен притвор без ограничења, неопходна да би се земља изборила с тероризмом и да се та одредба не односи на новинаре и активисте.

Септембра прошле године амерички обласни судија Кетрин Форест је утврдила како се одредбом о неограниченом притвору крши устав САД, „делимично и због језичких нејасноћа“. Форестова је издала трајни налог којим се забрањује позивање на ту одредбу.

Апелациони суд је, не коментаришући усаглашеност поменуте одредбе с уставом САД, укинуо пресуду Форестове и вратио овај случај нижој судској инстанци на поновно разматрање.

Извор: РТС

Магацин коментар: Демократија на амерички начин, а чувена „невин је док се не докаже кривица…“?


Напиши коментар