Русија гради нову авио-базу на територији Белорусије


У место Лидо у Гродненској области прво ће стићи ескадрила руских ловаца који ће бити на „сталном дежурству

Русија ће нову авио-базу направити на територији Белорусије у близини границе са Пољском и Литванијом које су чланице НАТО.

Већ кроз неколико месеци у Гродненској области у Белорусији појавиће се први руски авиони, изјавио је генерал Виктор Бондарјев, командант руске војне авијације.

О градњи руске војне базе на северозападу Белорусије договорили су се ових дана председник те земље Александар Лукашенко и руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Прве информације о томе да ће руски авиони имати своју нову базу у Белорусији појавиле су се у априлу, а ево већ сада су постигнути конкретни договори како ће она изгледати и функционисати.

У место Лидо у Гродненској области прво ће стићи ескадрила руских ловаца који ће бити на „сталном дежурству“. Касније ће се направити не само потребни објекти за одржавање базе, већ и све што је потребно за живот пилота и техничара као и свих који ће опслуживати тај велики авио-пук. За време последњег боравка у Белорусији министар одбране Русије Сергеј Шојгу је изјавио да се нада да ће све бити оперативно већ 2015. године.

У Москви планирају да направе савремену радарску станицу која ће такође бити постављена у граничним областима. Њен задатак ће бити да на време упозори на евентуално лансирање ракета из правца запада. На територији Белорусије се налази и велика радарска станица преко које Русија одржава везу са својим подморницама кад плове по светским морима.

Авио-база у Лиду је „први стратешки ешалон одбране Савезне државе Русије и Белорусије“, тврде у Москви и Минску. На аеродрому те базе биће ловци СУ-27 СМ3 који се одликују повећаним маневарским способностима и већом дужином лета. Авиони у тој бази би требало да покривају ваздушно пространство Белорусије.

Русија намерава и да наоружа свог највернијег савезника са модернизованим системима С-300

Иако ће база штити небо Белорусије све трошкове ће сносити Русија. Генерал В. Бондарјев каже да ће то на почетку бити руска база а касније – „видећемо“. Белорусија није у „најбољој финансијској ситуацији“, па отуда овакав договор.

Али, када је оружје у питању, Минск неће имати проблема без обзира на платежну (не)моћ. Јер, Русија намерава и да наоружа свог највернијег савезника са модернизованим системима С-300 који имају ракете много већег домета.

Извор: Б92


Напиши коментар