У Новом Пазару нема места за споменик Стефану Немањи?!


Нема места за Стефана Немању, а има за злочинца Аћиф ефендију?

Прича о Стефану Немањи је прича о српским коренима, о духовном и националном идентитету српског народа, о оцу светог Саве, о родоначелнику династије Немањића. Говорити о Стефану Немањи значи казивати житије светог Симеона Мироточивог. Како смо се као народ одужили Стефану Немањи, једном од најзначајних Срба свих времена?

Неколико улица и школа у Србији носе његово име, а у црквеном календару Српске православне цркве обележен је „обичним“ словима, и то је све! Зашто је Стефана Немању српски народ тако неправедно занемарио? Удружење „Рас“ из Новог Пазара је 2002. године урадило бисту овог српског светитеља са намером да је постави у улици која носи његово име. Бисту је израдио вајар Никола – Коља Милуновић.

Ово удружење је пре једанаест година поднело захтев општини Нови Пазар да им изда дозволу да бисту поставе испред општинске зграде. У то време, председник општине је био актуелни министар без портфеља Сулејман Угљанин. Уместо дозволе, после дугог чекања, добили су папирић са једном реченицом: „Простор је предвиђен за паркинг радника управе“!? На поновни захтев опет су добили одговор на папирићу: „Урбанистичким планом није предвиђено постављање било каквих споменика у Новом Пазару“. На трећи захтев добили су одговор да немају комплетну грађевинску документацију.

Општина Нови Пазар: „Урбанистичким планом није предвиђено постављање било каквих споменика у Новом Пазару“

Међутим, чланови удруђења „Рас“ нису хтели тако лако да одустану. Иако за споменике није потребна грађевинска дозвола комплетирали су грађевинску документацију. Чак су добили сагласност од Завода за заштиту споменика културе да биста може да се постави на траженој локацији. „Пролазиле су године, одговор није стизао упркос безбројним нашим ургенцијама. Нико није хтео да нас прими на разговор. Обраћали смо се свима у републици, свим министрима културе од Којадиновића до Петковића, председницима владе, председницима Србије. Сви су ћутали или би неко одговорио да је наш захтев прослеђен локалној самоуправи у Новом Пазару. Тек на непосредну интервенцију заменика заштитника грађана Горана Башића, после осам година чекања добили смо решење да се наш захтев одбија, јер споменик омета комуникацију пешака! На простору већем од хиљаду метара квадратних смета биста која је у основи свега четвртину квадратног метра. На ово решење смо се жалили другостепеном органу, градском већу, али до дана данашњег нисмо добили одговор“, каже председник Удружења „Рас“ др Добросав Никодиновић.

Иако ово удружење има подршку Српске академије наука и уметности, Удружења књижевника, па и јавности Србије, власти ћуте већ деценију уназад. Изгледа да се болно „санџачко питање“, прецизније речено „бошњачко питање“ нашло као препрека болном „рашком“, односно „српском питању“. И то треба рећи отворено, а не увијати га у обланде немуштог бирократског трабуњања. Подизањем националне свести уз поштовање права националних мањина и јасном државотворном политиком могу се превазићи сви неспоразуми. То је једини начин да Стефан Немања у будућности више никада не стоји на путу новопазарским пешацима, ма које вероисповести они били.

Аутор: Предраг Прокопљевић
Извор: БКТВ


Напиши коментар