Убиство жетелаца – 14 година заташкавања злочина


Ни за овај, један од најтежих злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово, нико није осуђен
Ни за овај, један од најтежих злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово, нико није осуђен

Тог 23. јула 1999. је био петак. Покушавајући да од невремена које се предосећало спасу што се спасити да од презрелог рода, 14 мушкараца, становника села Старог Грацког поред Липљана упутило се на њиву. Стрепели су за своје животе, тражили пратњу КФОР-а, али је нису добили.

Шиптари којима су истицали последњи сати, од додатних 48 добијених од КФОР-а за разорушавање паравојних, терористичких формација, одлучили су да Срби из околине Липљана, али и сви Срби где год се налазили, добро запамте тај 23. јул. У заседи коју су организовали на њиви убили су свих 14 мештана Старог Грацког. Тела су пронађена исте вечери, око 21,30. Како се нису враћали кући забринуте породице су тражиле помоћ КФОР-а, а његови припадници су отишли до њиве и уз комбајн пронашли 13 беживотних тела и једно масакрирано 150 метара даље.

Сахрана пре 14 година

Живот су тада изгубили Милован Јовановић (25), Јовица (29) и Раде (33) Живић, Андрија Одаловић (30), Слободан (35), Миле (42), Новица (17) и Момчило (50) Јанићијевић, Станимир (45) и Бошко (50) Ђекић, Саша (25) и Љубиша (50) Цвејић, Никола Стојановић (60) и Миодраг Тепшић (45).

Ни за овај, један од најтежих злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово, нико није осуђен. УНМИК је октобра 2007. ухапсио Мазљума Битићија из села Велики Алас код Липљана под сумњом да је учествовао у убиству. После два месеца пуштен је због недостатка доказа. У Елукесу тврде да случај није заборављен, али и да се, практично, нису помакли од почетка јер су још увек у фази прикупљања доказа.

Убиство 14 жетелаца је само још један у низу доказа колико је међународна заједница штитила српски живаљ од шиптарских екстремиста.

Извор: Ивин Свет


Напиши коментар