10 најмистериознијих тајних друштава


Иако је већина тајних друштава основана с релативно реалистичним политичким или религиозним циљевима, њихово инсистирање на мистичности и тајности начинило је од њих предмет безбројних критика и теорија завере

1 Слободни зидари

Познати симбол слободних зидара на једној од београдских фасада

Масони су и даље једно од најутицајнијих братских друштава на свету, које броји негде око пет милиона чланова. Организација је основана 1717. године, али документа која се односе на њихово постојање датирају још из 14. века. Друштво је оформљено као братство чији чланови деле исте филозофске идеје, међу којима и веровање у врховно биће. Упркос наизглед безопасним активностима, слободни зидари су били извргнути жестокој критици. Теорије завере дуго су говориле о њиховим окултним обредима, и чак су се оснивале читаве политичке групе као знак отпора слободним зидарима. Такође су и цркве свих вероисповести критиковале ову организацију.

Са својим многобројним чланством и различитим ложама раширеним по целом свету, модерни масони више не деле исте универзалне обреде, као што је био случај у прошлости. Међутим, један од обреда који је остао константан јесте иницијација нових чланова. Новог посвећеника предлаже неко ко је већ масон, а сваки нови члан мора да прође кроз три различита степена, пре него што достигне ниво мајстора. Чланови такође имају посебна правила међусобног поздрављања, укључујући руковање, гестикулацију и шифре, а на њиховим састанцима забрањен је приступ онима који нису масони. Познати масони били су Винстон Черчил, Марк Твен, Хенри Форд, Бенџамин Франклин, Алберт Пајк (идејни творац новог светског поретка). Симболи масона су шестар и лењир.

2 Илуминати

Приче о илуминатима се често могу срести у литератури, на филмовима и телевизији. Организација је основана у Немачкој крајем 18. века. У то време, чланови групе представљали су себе као ред просветљених слободних мислилаца. Штампа се убрзо окренула против њих, и многи су почели да их сматрају групом дисидената чија је намера рушење власти, па су чак оптужени и за изазивање Француске револуције. Група је ускоро растурена, али њихов утицај је остао врло јак, и дуго се причало да још увек делују из сенке. Захваљујући сталном присуству у популарној култури, многи се плаше илумината и дан-данас. Модерни теоретичари завере сматрају да је друштво успело да преживи и да данас делује као опасна влада из сенке управљајући светском индустријом и политиком, која жели да успостави нови светски поредак. Као припадници илумината наводе се породица Буш, Винстон Черчил и Барак Обама. Службени симбол илумината је пирамида, преузета од масона, на чијем се врху налази око окружено светлосним зрацима.

3 Друштво студената с Јејила „Лобања и кости“

Друштво студената с Јејла „Лобања и кости“ било је најчувенија студентска организација. Сваког пролећа би примали нове чланове. Међу њима су се налазили амерички председници (Џорџ Х. В. Буш, Џорџ В. Буш), сенатори, судије врховног суда, што је многе навело да сматрају да група делује као нека врста подземне организације и остварује циљеве политичке елите. Нема сумње да је друштво врло богато. Чланство у овом друштву више није тајна, али њихови обреди јесу. Састају се два пута недељно, али шта се дешава иза затворених врата на њиховим састанцима, никад није откривено. Познат је случај када их је поглавица племена Апача тужио, тврдећи да је костур Џеронима у њиховом поседу. Поред тога, познато је да наводно терају нове чланове да исповедају свој интимни живот остатку групе, и да сваком новом члану дају надимке. Тако се проширила прича да је Џорџ Буш старији добио надимак Магог, који се даје члановима са највише сексуалног искуства.

4 Синови слободе

Синови слободе име је групе дисидената који су постојали у Америци пре Револуционарног рата. Нису били тајно друштво у класичном смислу. Пре је реч о мањим групама патриота раштрканим по колонијама који су се ујединиле ради заједничког циља. Обично су се састајали у Бостону, испод једног бреста који је од тада постао познат као Дрво слободе. Ту су се договарали о акцијама отпора, које су укључивале дељење летака, па чак и неке терористичке активности. Бостонска група била је најјача међу осталим групама Синова слободе. Али, и друге су биле врло активне. Група на Род Ајланду спалила је британски теретни брод у знак протеста због неправичне трговине. Ипак, најпознатији догађај је такозвана „бостонска чајанка“ из 1773. године, када су чланови обучени као Индијанци потопили товар чаја у Бостонској луци.

5 Друштво Туле

За велики број тајних организација сумња се да имају зле намере, али Друштво Туле једно је од малобројних које је то и доказало. Почели су да се окупљају у Немачкој након завршетка Првог светског рата, бавили су се окултизмом, али су се убрзо трансформисали у организацију која је промовисала идеологију аријевске расе, и која је заузела расистичке ставове у односу на Јевреје и друге мањине. Године 1919. основали су политичку организацију под именом Немачка радничка партија, чији је члан постао и млади Адолф Хитлер. Он ће преузети партију, која ће се касније претворити у нацистичку партију. Али, и пре тога, чланови Друштва Туле биће укључени у неке врло бизарне активности. Најчуднија је била њихова опчињеност аријевском расом.

6 Витезови златног круга

Ово тајно друштво деловало је у Америци за време америчког Грађанског рата. У почетку су настојали да дође до анексије Мексика и Кариба. Међутим, кад је рат почео, преусмерили су своју пажњу са колонијализма на ватрену подршку новооснованој влади Конфедерације. Ускоро су добили хиљаде следбеника. У северним државама имали су велики утицај. Многе новине и јавне личности оптуживали су симпатизере Југа, укључујући председника Френклина Пирса, да су припадници тајне организације Витезови златног круга. Витезови се нису само бавили тајним састанцима и мистериозним плановима. Често су формирали одметничке банде како би своје циљеве остваривали уз употребу силе. Члан друштва био је и одметник Џеси Џејмс. Група „витезова“ је 1860. предузела неуспео покушај освајања Мексика, иако су једно кратко време имали контролу над јужним Новим Мексиком.

7 Црна рука

Печат Црне руке

Црна рука је било име тајног друштва поли­тичких револуционара, антиимпе­ријалистички настројених, основаног у Србији 1912. године. Група је желела да уједини јужнословенске народе Европе у једну државу. Ширили су антиаустроугарску пропаганду и вршили обуку саботера и убица. Ова група би вероватно до данас била заборављена, да није било њиховог учешћа у једном од највећих догађаја 20. века. Године 1914. организовали су убиство аустријског надвојводе Франца Фердинанда, када је пред војводин аутомобил у Сарајеву иступио Гаврило Принцип и убио га. Ово убиство било је алиби Аустроугарској монархији за напад на Србију и избијање Првог светског рата.

8 Хашашини – Ред убица

Хашашини или „низари“ били су мистериозна група муслиманских убица која је деловала на Блиском истоку током 13. века. Основали су је муслимани шиити, који су се одвојили из веће организације и повезали у ред, како би основали утопијску шиитску државу. Због малобројности, користили су герилску тактику против непријатеља, укључујући шпијунажу, саботажу и политичка убиства. Поставили би одлично обучене кртице у непријатељска упоришта, са инструкцијама да нападну само када за то дође право време. Били су познати по изузетној дискрецији, која се огледала у минималним цивилним жртвама. Како прича каже, непријатељске вође би се често будиле ујутру и затицале нож положен на јастук, са поруком „имамо те“. Легенда о њима брзо се раширила, и пре него што су Монголи коначно уништили ову групу, постали су познате убице по уговору, који су радили прљаве послове за онога ко би их унајмио, а међу њима је био и краљ Ричард „Лавље срце“. Мит каже да су име добили по Хашишу који су пушили у тренутцима одмора.

9 Билдербершка група

Билдербешка група није тајно друштво по дефиницији, али делује под велом мистерије, што је групу учинило предметом многих теорија завере. Група је основана 1954. године, и од тада се њени чланови окупљају сваке године на ексклузивној конференцији на којој се окупљају светски лидери, банкари, економисти и медијски могули. Конференцији могу присуствовати само они са позивницама. Групу су основали људи забринути због ширења антиамеричког расположења после Другог светског рата, али, током година, њихове расправе претвориле су се у шире дискусије о постизању узајамног разумевања међу разним културама. Билдербершка група оспоравана је због једног кључног разлога: на њиховим конференцијама није дозвољено присуство медија, нити издају саопштења са својих конференција. Таква врста тајновитости, као и она везана за опсежне мере безбедности на местима на којима се конференције одржавају, што често подразумева наоружане чуваре, полицију, па чак и борбене авионе који патролирају небом, изазива оштре критике. На конференцији 2009. године одржане у Грчкој, учествовали су грчки премијер Костас Караманлис, шведски шеф дипломатије Карл Билд, амерички секретар за финансије Тимоти Гајтнер, председник Светске банке Роберт Зелик…

10 Ред источног храма

Ordo templi orijentis је мистична организација основана почетком 20. века, по узору на мање тајне „слободне масоне“, а ослања се на ритуалне и окултне обреде, који служе као средство уз помоћу кога се чланови пењу на хијерархијској лествици унутар организације. Опште филозофско начело им је било веровање у езотеричне принципе новог доба, као методе за остваривање правог идентитета особе. Чувени окултиста и ексцентрик Алистер Краули саставио је манифест „Мистерија мистика максима“, а касније је постао њен вођа. После његове смрти, утицај и популарност реда почели су да бледе. Друштво и данас постоји, и има различите подружнице расуте по свету, углавном у САД, Великој Брита­нији и неким деловима Европе. Како је популарност Алистера Краулија расла, тако су учења друштва Ордо темпли оријентис бивала познатија јавности. Деловање друштва данас је мање тајно, него у прошлости. Али то не значи да и данас не упраж­њавају неке бизарне обреде. Главни међу њима је фиксација чланова дру­штва за човекову сексуалност, посебно њихово учење о „обо­жавању фалуса“ и магији мастурбације.

Извор: Блиц


Напиши коментар