Нађени остаци средњовековног града Рудника


Рудник крије још толико тога

Археолошким ископавањем на локалитету Дрење на Руднику откривени су остаци средњовековне насеобине која је имала најмање три цркве. Пронађено је и више од 100 скелета, највероватније из 14. и 15. века. Стручњаци верују да су открили средњовековни град Рудник! Међутим, због недостатка средстава истраживања ће бити обустављена 23. августа.

Средњовековни рударски и трговачки град Рудник налазио се на локалитету Дрење, на истоименој планини, потврђено је најновијим археолошким истраживањима.

Руководилац пројекта археолог Дејан Радичевић рекао је агенцији Бета да су у најновијим ископавањем нађени остаци средњовековне насеобине која је имала најмање три цркве, а нађено је и више од стотину скелета у гробовима, највероватније из 14. и 15. века.

Нађене су велике средњовековне ископине где је сахрањиван и део становника Рудника несрпског порекла, који је ту боравио због трговачких, дипломатских и других послова“, сматра Радичевић.

Према његовим речима, документа и материјал недвосмислено указују да је пре отоманске владавине град цветао и слободно живео, с високим стандардом становника, што се закључује на основу стамбених грађевина.

Један од рудничких градова, Острвица

Због рудног богатства и географског пoложаја, на Руднику су поред староседелаца Срба живели и Дубровчани, Которани, Грци, Млечани, Саси и Угри.

Истраживања на Руднику биће обустављена 23. августа, због недостатка новца.

Археолошка ископавања на локалитету Дрење спровео је Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца са екипом археолога коју предводи Дејан Радичевић.

Најновија открића, истичу стручњаци, потврђују претпоставке Јана Шафарика из 1865. године, који је веровао да је на локалитету Дрење био средњовековни град.

Извор: РТС


Напиши коментар