Немачка: Јазавац „открио“ гробове словенских властелина


Плац код града Столпеа на ком су пронађене гробнице

Необични шумски истраживач пронашао је две гробнице средњевековних словенских властелина у Немачкој. Археолог који је у питању је, веровали или не, јазавац. Мач, бронзане чиније, украшена копча, остаци костура пронађени у гробницама из 12. века сведоче о животу у доба рата.

У Немачкој је преко ноћи један јазавац постао сензација. Наиме, док је копао тунеле и сређивао јазбину, овај „археолог“ је пронашао две гробнице словенских властелина са доста необичних предмета, преноси Шпигл.

Срећом, јазбина му се налази на поседу аматерских археолога Ларса Вилхелма и Хендрикјеа Ринга, у граду Столпе око 75 километара североисточно од Берлина.

Њих двојица су први и приметили јазавчево откриће, који је на површину избацио људску карличну кост. Како су истакли Ларс и Хендрикје, то им није било претерано чудно пошто су знали да је цело подручје препуно гробница.

Ипак, из радозналости су у јазавчев тунел гурнули камеру и пронашли накит, па су одмах након тога обавестили власти.

Прави археолози су тада дошли и почели ископавање. Открили су осам гробова из раног 12. века, укључујући и двојице словенских властелина.

Овакве гробове нисмо раније пронашли у Бранденбургу, па је ово важно откриће“, каже археолог Томас Керстинг за Шпигл.

Између ногу двојице властелина налазиле су се бронзане посуде. „То показује да су били припадници друштвене елите, јер су посуде служиле за прање руку пре и после јела“, објашњава Керстинг.

„Археолог“

И тако је пуким случајем, један обичан јазавац више учинио за аматерске истражиаче порекла Словена, односно Срба, него што неки квази историчари и археолози ураде за свој читав животни век. Ето, одједном „искочише“ из земље Славенске кости. Ако знамо да је пра-старо име Бранденбурга уствари БРАНИБОР, Шлезије > СИЛЕСИЈА, а племе које је потукло чувенe римскe легијe се звало ЧЕРУСИ [(битка у Теутобуршкој шуми)… Управо овакви докази доказују оно што тврдимо одавно, нисмо ми од нигде дошли, ми смо насељавали целу Европу!

Неки од пронађених предмета укључују и мач, врхове стрела, али и веома лепо украшену бронзану копчу за каиш са змијским главама на обе стране.

Један од два костура је у изузетно добром стању и евидентно је да је био ратник. На његовом телу се виде вишеструке ране од мачева и копља, а процењује се да је имао око 40 година.

Виде се и да су многе ране лечене. Имао је и једну на лобањи. Врло је импресивно, посебно што је био мањег раста. Био је веома жилав“, истиче Керстинг.

Извор: РТС


Напиши коментар