Никола Бизумић, Србин који је конструисао машиницу за шишање


Проналазач „нуларице“- машинице за шишање, „John Smith“ , родио се као Србин 1823.године под именом Никола Бизумић

Мало је оних који знају, да је справицу коју користе сви фризери света – машиницу за шишање – измислио наш човек, берберин Никола Бизумић, који је почетком прошлог века живео и радио у Великој Британији.

Проналазач „нуларице“- машинице за шишање, „John Smith“ , родио се као Србин 1823.године под именом Никола Бизумић, у сиромашној нерадинској породици.

После школовања у родном месту одлази у Ириг да учи берберски занат. Још у Иригу је дошао на идеју да конструише машину која би унапредила бербрску делатност, односно убрзала поступак приликом шишања, јер је тадашњим мајсторима шишање маказама одузимало доста времена, што је само по себи смањивало и број лица која су желела бити ошишана, па је зарада била мања.

Код свог мајстора није наишао на разумевање, па га је због свог „фанатазирања“ напустио и прешао у Руму, где је 1836. године положио калфенски испит. Њему је тада затребало 100 форинти да направи и патентира своје конструкторско дело. Сремци не само што му нису дали ту позајмицу, него су и шале збијали са њим.

Популарна „нулерица“ изум нашег земљака који је изменио и унапредио берберски занат.

Готово празног новчаника напушта свој завичај 1855. године, а само деценију касније 1865, бербернице широм Европе препуниле су машине за шишање, изумитељске откриће нашег земљака. У Лондону где се настанио, нашао је финансијере за свој изум, а одмах је никло и неколико фабрика за производњу. Узео је псеудоним Џон Смит, да би лакше успео у свету бизниса, а његова материјална добра муњевито су се нагомилавала. Поред небројано много акција у фабрикама и банкама имао је изузетно лепу и атрактивну вилу у отменој лондонској четврти. Астрономским цифрама мерила се вредност његовог богатства.

Када је умро у Лондону 1906. године, његова имовина је процењена на 22 милиона фунти стерлинга.

Извор: Магацин, разни извори


Напиши коментар