Поучна прича о продавцу јагода


Фото: Илустрација

Један човек без посла се пријавио на конкурс у Microsoftu за радно место ‘чистач купатила’. Директор за људске ресурсе га је примио на разговор и после кратког теста му објави: “Примљени сте. Оставите ми ваш  e-mail, тако да вам могу послати уговор и списак ваших дужности.”

Он јадник, збуњен, одговори да нема рачунар, па самим тим ни  e-mail. Директор ће на то:

Е па онда, жао ми је, ако немате е-маил, виртуално значи да не постојите, тако да вас ја не могу примити…

Очајан сиротан изађе из седишта Microsoftа, без представе шта би могао радити и са само десет долара у џепу. Упути се према супермаркету и тамо купи гајбицу са десет кг јагода. За кратко време, прода све јагоде на комад идући од врата до врата и до подне дуплира почетни капитал. Изненађен и с ентузијазмом, понови исту ствар три пута и врати се кући са 60 долара.

Брзо је схватио да би му тај систем омогућио да преживи па га је почео примењивати у континуитету, излазећи увек рано ујутро и враћајући се кући увек касно навече. Радећи тако, свакодневно је оплођавао капитал. За кратко време купи ручна колица да би могао повећати обим посла, а касније их замени са једним камиончићем. Радећи тако, у року од једне године, постаде власник мале флоте властитиих моторних возила. За пет година је постао власник једне од највећих мрежа за дистрибуцију намирница у САД.

И тако, мислећи на будућност своје породице, одлучи осигурати свој живот. Позвао је брокера како би потписао полису осигурања. Брокер га на крају разговора пита за његов е-маил да би му послао проспект осигурања. Јунак ове приче му одговори да нема  e-mail.

Баш чудно” прокоментисао је брокер. “Немате  e-mail, а успели сте направити империју. А замислите где бисте били, да сте га имали!”.

Човек се замисли, па одговори: “… у Microsoftu чистећи wc шоље!

Извор: Изреке и цитати


Напиши коментар