Србија: Још седам милиона квадрата под НАТО касетним бомбама


Руски деминери су и 2008. године у нишкој цивилној вадушној луци прегледали и очистили 704.000 квадрата

НАТО је ратне 1999. деловао на подручју 16 општина, не рачунајући Косово и Метохију, а до сада је од убојитих средстава очишћено око 10 милиона квадрата површина. Ове године се планира чишћење још два милиона квадрата, а средства су обезбеђена из донација. 

Међународна агенција за разминирање даје приоритет тамо где се врши изградња или где је становништво јако угрожено. Према подацима Центра за разминирање, у Србији је још седам милиона квадрата површина под касетном муницијом.

Цивилна жртва НАТО касетних бомби у Нишу 1999. године

Ако се наши планови остваре, у овој години завршићемо разминирање Бујановца, Краљева и Кнића – истиче Петар Михајловић, директор Центра. – Још две површине у Нишу треба да се испитају, једна иза аеродрома где пролази пруга, а друга код војног објекта.

Наводи и да очекују помоћ Међународне фондације, норвешке Народне помоћи као и Русије, како би се овај велики посао у Србији завршио до краја 2015.

Имамо изванредну помоћ Сектора за ванредне ситуације МУП Србије, чији стручњаци уништавају пронађена средстава на лицу места – указује Михајловић.

А једна од акција разминирања, почела је у понедељак у околини нишког аеродрома „Константин Велики“. Деминери руске државне агенције „Емерком“ током петодневног рада, претражиће површину од око три хиљаде квадрата уз ограду цивилног аеродрома, а трошкове радова у потпуности сноси Руска федерација.

Порука НАТО убица Србима.

 

Руски деминери су и 2008. године у нишкој цивилној вадушној луци прегледали и очистили 704.000 квадрата. Тада су открили 269 разних неексплодираних убојитих средстава, а њихов рад је оцењен веома успешним. Поред касетних бомби, заосталих из 1999. „плен“ су биле и авионске бомбе из Другог светског рата, као и детонатори и разна муниција.

Извор: Новости


Напиши коментар