Нови мост преко Дрине који спаја један народ


Постојећи мост између Братунца и Љубовије

На пролеће 2014. године ће почети изградња моста преко Дрине која спаја две братске републике, Републику Српску и Србију. Мост ће бити изграђен на локацији Братунац (Република Српска) – (Љубовија Србија). Планирани завршетак радова је 2015. година. 

Трошкови изградње моста ће коштати око 11 милиона евра, а градиће га удруженим средствима Република Српска и Србија, а све у оквиру специјалних и паралелних веза између две републике. После потписивања протокола на састанку министара Републике Српске и Србије, ово је још један корак ка реализацији значајног пројекта у ово регији који ће омогућити бољу привредну повезаност две републике.

Република Српска се је обавезала да ће решити све имовинско-правне односе на својој територији и финансирати сву изградњу приступних путева до моста из Републике Српске. Заједничким финансијама ће се градити гранични прелаз, а Србија ће финансирати комплетну изградњу моста и приступне саобраћајнице из Србије.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић је истакао да ће изградњом овог моста привредници у том региону имати краћу дионицу пута за 120 километара у односу на садашње граничне прелазе.

У наредним данима очекује се расписивање тендера за извођаче радова.

Министар грађевинарства и урбанизма Србије Велимир Илић је истакао важност овог пројекта за везу Републике Српске и Србије: – Ово је веома битно за везу Републике Српске са Коридором 11. Ми сада радимо, као што знате Коридор 11. То је Београд – јужни Јадран, односно Београд – лука Бар.

О овом пројекту министри две Републике су упознали и председника Републике Српске који је подржао овакав пројекат и изразио уверење да ће овакви пројекти допринети обостраном развоју.

Изградњом моста ће бити решени многи проблеми од када је овај мост затворен за промет роба и услуга, као и царински терминал, а привредници из овог региона који су робу транспотовали у Србију морали су ићи на гранични прелаз у Каракај што је стварало додатне трошкове јер се морало ићи додатних стотињак километара.

Привреда овог дела Републике Српске, као и Србије трпи велике губитке јер је гранични прелаз на постојећем мосту укинут, а мост је неуслован за употребу, те је и адаптација је прескупа.

Љубовија и Братунац спремно дочекују изградњу моста и општине су размениле регулационе планове, а такође је завршена и пројектна документација.

Ово је јеш један нови мост на Дрини који спаја један народ и две братске републике.

Аутор: Вања Савићевић,
Извор: Глас Русије


Напиши коментар