Окупација: Пребивалиште у Нишу тражи 11.000 Албанаца!


О купопродаји станова, иако Ниш „бруји“, званично се ћути. Ниђ спава „мртвијем сном“, историја га ништа није научила.
О купопродаји станова, иако Ниш „бруји“, званично се ћути. Ниђ спава „мртвијем сном“, историја га ништа није научила.

Косовски Албанци, полако али сигурно „окупирају“ Ниш. После великог броја захтева за пребивалиште, које су подносили нишкој полицији током 2010, последњих година су се намерачили на станове у граду.

Албанци са Косова су до сада индиректно постали власници око 300 станова у Нишу, а у овом „бизнису“ увелико им помажу Срби, привремено расељени са КиМ, који сада живе у граду на Нишави.

Притиснути немаштином, Срби су приморани да „шурују“ са Албанцима – прича Горан С., који се 1999. године „преселио“ из Приштине у Ниш.

Како би се прикрили и избегли евентуалне проблеме, Албанци Србима дају новац да купе одређени стан у Нишу. Одмах им исплаћују надокнаду за „сарадњу“, по неколико хиљада евра.

А „шема“ по којој Албанци долазе до станова у Нишу је следећа: када Србин албанским новцем купи стан, укњижи га на своје име. После овере купопродаје у Основном суду у Нишу, склапају уговор да је Албанац Србину позајмио новац, баш колико је и плаћена некретнина. Као гаранцију за враћање новца, Србин даје управо купљену некретнину. А када после предвиђеног рока „нема пара“ да врати позајмицу, Албанац постаје власник „његовог“ стана.

О купопродаји станова, иако Ниш „бруји“, званично се ћути. Срби који продају имовину Албанцима боје се осуде околине, док албански купци страхују да би их у томе могле осујетити власти Србије и само окружење, па због тога чекају неки погоднији тренутак, када ће све то моћи да озваниче.

Албанци су добре платише, дају и више од тржишне цене некретнина – каже Нишлија, који је недавно објавио оглас у једном приштинском медију за продају свог стана.

Препоручивали су ми и да нађем неке посреднике, Србе са Косова који сада живе у Нишу, али сам одлучио да избегнем „проводаџије“ због додатних трошкова.

И на интернету се могу пронаћи сајтови на којима су објављени станови за продају некретнина у нишком крају. А на једном од таквих огласа један Нишлија је навео да се његов град налази на Косову!

Од почетка јануара до краја августа 2010. године, дневно је у просеку 45 Албанаца са Космета затражило пребивалиште на територији највеће нишке градске општине Медијана! У овом периоду близу 11.000 Албанаца је изразило „жељу“ да постану Нишлије на основу Закона о пребивалишту и боравку грађана.

Албанци, иначе, користе и сваку прилику да се распитају за некретнине у Нишу. Тако је својевремено полиција код судије за прекршаје привела једног житеља КиМ, кога су затекли на нишким улицама без личне карте. Албанац је „галантно“, без било какве примедбе, одмах платио казну од 5.000 динара. Успут, питао је и где у Нишу може да се купи добар стан.

Истовремено, на „мети“ Албанаца су и српска имања у Нишавском округу, која се најчешће продају у тајности, преко посредника. Купопродајних уговора нема, већ се власницима некретнина нуде новчане позајмице, уз хипотеку као гаранцију.

А поред сарадње са Србима са КиМ, који живе у Нишу, Албанци су од нишких адвоката добили додатна објашњења како до пребивалишта и српских пасоша могу да дођу – легално. Наиме, лепо им је објашњено да је по слову закона, „пребивалиште место у коме се грађанин настанио с намером да у њему стално живи“. И да су „пунолетни грађани дужни да пријаве и одјаве пребивалиште и пријаве промену адресе стана“.

Извор: Новости

Магацин коментар: Чему се надају ове нишлије које продају станове Албанцима, лепом комшијском суживоту? А можда су спремни уз станове да затраже цену за душу, уствари, можда је боље да новим комшијама одмах затраже добру цену за своје органе, једног ће дана свакако доћи на ред.


Напиши коментар