Рубља све занимљивија Србима


У Србији влада велико интересовање и привредника и физичких лица за руску националну валуту.Сбербанка ће ускоро понудити и кредитирање у рубљама.

Од како је омогућила пословање у руској валути, Сбербанка је остварила платни промет са иностранством у износу од око 400 милиона рубаља.

То је око 10 милиона евра, изјавио је један од директора те банке Григори Черненко.

Он је на отварању експозитуре Сбербанке у Суботици изјавио да су пословање са руском рубљом започели пре шест месеци због добрих односа између домаћих и компанија из Русије, односно пласмана воћа, поврћа и меса из Србије на руско тржиште који се сада плаћа рубљама на рачуне у Србији.

Черненко, који је директор Сбербанке за пословање са клијентима са подручја некадашњег Совјетског савеза, напоменуо је да и неколико предузећа из Србије послује у Руској федерацији, где се приход такође исказује у рубљама, а око 500 грађана Србије и Русије има отворене рачуне у тој банци у руским рубљама.

То је јако интересантно због тога што више нема дуплих трансакција и дуплих провизија. Раније је купац плаћао у рубљама, рубље мењао за евро, а у Србији еуре мењао у динаре„, рекао је Черненко.

Он оцењује да у Србији влада велико интересовање и привредника и физичких лица за руску националну валуту и очекује да ће у будућности Сбербанка понудити и кредитирање у рубљама, што сматра занимљивим, не само за Србију, већ и за цео регион како бивше Југославије, као и бившег Совјетског савеза.

За првих пет месеци остварили смо платни промет са иностранством од око 400 милиона рубаља, што је око 10 милиона евра„, рекао је Черненко.

Сбербанка послује на тржишту Србије од децембра прошле године, а претходно је купила филијале аустријске Волксбанке у југоисточној Европи.

Извор: Тањуг


Напиши коментар