Византија или Изгубљено царство – Рај на Земљи


На свом врхунцу, Византија је поседовала највредније хришц́анске реликвије, укључујуц́и и комад крста Христовог

Документарни филм који приказује колико је била велика Византија и какав је богат, миран и културан живот био у њој

Више од 1.000 година непрекидно Византија је била центар целог света – порекло и извориште велике књижевности, ликовне уметности и модерне владе. Наследник античке Грчке и старог Рима, Византија је била и прва хришћанска империја.

После годину дана снимања на три континента, ТЛЦ откључава ову древну цивилизацију, која обухвата 11 векова постојања на три континента. Пролазе кроз капију Цариграда, истражују величанствене џамије Аја Софије и видели су опљачкано благо империје које се сада налази у Ст Маркс, Венеција.

Документарни филм Византија оживљава снимцима империју која, иако наизглед далеко, веома је уско повезана са развојем западне цивилизације. Трагови раста прве хришћанске империје, онај њен део који је трајао више од хиљаду година показују и зрелост и опадање Византије преко њеног пада и освајања од стране Турака 1453. године.

Јован Ромер, аутор и водитељ у серији, наново удахњује живот у град Константинопол и моћне идеје које су некада направиле да Византија постане успешан културни и комерцијални центар, док је западна Европа пролазила кроз мрачно доба средњег века.

На свом врхунцу, Византија је поседовала највредније хришћанске реликвије, укључујући и комад крста Христовог. Вођена благочестивим царевима Византија се налазила на граници Европе и Азије, а они су одлучили да се царство проширио широм Азије и Балкана. Међутим, након успона ислама, Византијска империја се драматично смањила и мало тога је остало изван градских зидина Константинопоља.

Византија се окренула према Европи и обратила за помоћ у борби против неверника, да би доживела само да има свој град похаран и опљачкан од стране Крсташа чију помоцћ је тражила. Венеција, некадашњи пословни партнер Византије је у том пљачкашком походу на Константинопољ однела много уметничких ремек-дела из Византије. Византија је препуштена сама себи и освајању од Турака. Аја Софија, првобитно изграђена као хришћанска црква, постала је у новонаименованом граду Истанбулу најпознатији џамија.

А научници из Византије који су се одржавали у животу грчку мудрост и знање више од хиљаду година побегли су у Европу, где су помогли поставити темеље за ренесансу.

Документарни филм Византија – Изгубљено царство нас води на визуелно раскошан пут по кључним локацијама широм царства, стављајући људско лице на кључне актере у историји ове јединствене и виталне империје.

Извор: Башта Балкана


Напиши коментар