Базилика стара 17 векова насред коридора 10


Ова базилика била је важан религијски центар раног хришћанства

Базилика изграђена пре 17 векова, у четвртом веку, нађена је на будућој траси коридора 10 у близини Беле Паланке. Археолози још проучавају ову ранохришћанску богомољу, па није извесно да ли ће она бити затрпана(?!) или ће је траса аутопута заобићи.

Мирјана Благојевић, археолог и руководилац истраживања у Републичком заводу за заштиту споменика културе, каже да је у базилици нађено камено лежиште за часну трпезу и остаци темеља за олтарску преграду.

Зидови цркве су били осликани што потврђују налази малтера са бојеним површинама. Пронађена је велика количина стакла од прозора као и фрагменти стаклених кандила. Архитектонски остаци као и налази бронзаног новца указују на постојање старијег објекта који је вероватно подигнут у другој половини 4. века, а дограђен је и обнављан у 6. веку у време цара Јустинијана. У западном делу изван објекта пронађен је комплекс просторија чија намена за сада није дефинисана – каже Благојевићева.

Ранохришћанска црква обновљена је у 6. веку- Мирјана Благојевић

Директорка Завода за заштиту споменика културе у Нишу Елена Васић Петровић каже да је још прошле године регистрован антички објекат, али се није знало о каквом је објекту реч.

Надзор на тим археолошким радовима водио је Завод за заштиту споменика културе Србије. На њихов захтев смо издали решење о забрани радова на Коридору како би се објекат археолошки истражио. Одлуку о судбини базилике донеће наш завод, али још немамо никакву информацију о току и резулатима истраживања – каже Елена Васић Петровић.

Ова базилика била је важан религијски центар раног хришћанства. Међу бројним монументалним базиликама на траси римског пута Naisus–Serdika (Софија), ова скромнија базилика значајна је не само што је у близини истовремене монументалне базилике Ремесијане, данас у центру Беле Паланке, која је била седиште епископије, већ указује на значај хришћанског обреда у овој области у раном византијском периоду – каже Мирјана Благојевић.

Помоћник директора Завода за заштити споменика културе Србије Ивана Ранковић каже да је обавеза ове установе, која обавља археолошка истраживања, да по завршетку радова изда хитне мере техничке заштите.

Локалитет ће бити затрпан песком ради заштите, док нишки завод, који је надлежан, не одлучи шта ће бити с њим – рекла је Ранковићева.

Из „Коридора Србије“ наводе да ће поступити у складу са одлуком стручне комисије Завода за заштиту споменика културе Србије која ће утврдити значај налазишта и донети план заштите.

Извор: Блиц


Напиши коментар