„ЦИА се вратила убијању“


Пакистанске власти, према подацима Уједињених нација, говоре о најмање 330 напада од 2004. у којима је убијено око 2.200 људи

Новинар Њујорк тајмса и добитник Пулицерове награде Марк Мацети наводи у својој књизи да од 11. септембра 2001. ЦИА води “тихи рат” беспилотним летелицама.

„У последњих 12 година ЦИА се вратила убијању. Од напада 11. септембра, ова служба се претворила у неку врсту паравојне организације и води тихи рат“, навео је Мацети у својој књизи „Пут мача: ЦИА, тајна војска и рат на крају света“. 

Мацети говори о „Војно-обавештајном комплексу“ – организационој конструкцији коју је подстакла нова беспилотна технологија.

То укључује војску, обавештајне службе и приватне плаћенике. У много чему је ту створен нови статус који им омогућава да у тајним мисијама убијају људе„, тврди аутор.

Он пише да су нове структуре резултат терористичког напада на Светски трговински центар и Пентагон 2001. године, у којима је убијено више од 3.000 људи, као и да је на основу антитерористичких закона бивше Бушове администрације заобиђена забрана циљаних убистава.

Глобални сејачи смрти

Од тих напада, настао је читав један нови свет. Границе између војске и обавештајних служби постале су замагљене. Око 60 одсто садашњег особља службе ЦИА регрутовано је након терористичких напада 2001. Многи од ових агената имају само један задатак: да лове и убијају људе„, наводи Мацети.

Према његовим речима, Бушов наследник, Барак Обама, наставио је са том политиком, чак ју је и пооштрио – између осталог и тајним споразумом са пакистанском владом.

Пакистанске власти, према подацима Уједињених нација, говоре о најмање 330 напада од 2004. у којима је убијено око 2.200 људи.

Према тврдњама мреже независних новинара „Биро за истраживачко новинарство“ у Лондону, тај број је много већи. Најмање 400 жртава су – према наводима Пакистана – били цивили, а више од 200 били су такозвани „не-борци“.

Извор: Тањуг


Напиши коментар