Геј парада у Црној Гори праћена масовним нередима


Пола сата пре почетка педербала на аутобуској станици приведено је више особа са Молотовљевим коктелима

Масовни нереди догодили су се за време геј параде у главном граду Црне Горе Подгорици. Неколико људи је повређено, а полиција је привела десетине противника манифестације.

Неки од приведених имали су код себе Молотовљеве коктеле и металне шипке. Полиција је у растеривању масе која се противила паради користила сузавац, а они су одговорили петардама и камењем, који су полетели у правцу полиције.

Манифестација активиста „сексуалних мањина“ била је првау Подгорици и друга у историји Црне Горе. У јулу ове године геј аткивисти су се најпре масовно окупили у летовалишту Будва, а манифестација је такође праћена нередима.

Прва црногорска „Парада поноса“ која је јуче у Подгорици окупила око 100 ЛГБТ активиста из Црне Горе и региона, одржана је упркос жестоким окршајима полиције и демонстраната. У сукобима је повређено најмање 20 полицајаца, а приведено је 60 противника геј поворке док их је укупно било око 1.500. Учесници су по завршетку шетње евакуисани полицијским возилима из центра града, јер другачије није могао да им се обезбеди сигуран излаз из зоне у којој је одржана парада. Учеснике је чувало око 2.000 припадника полиције подељених у пет безбедоносних прстенова у центру. Поред тога, ужи центар града био је под блокадом и у њему је владао својеврсни полицијски час, од свитања 20. октобра до окончања манифестације.

Већина активиста и осталих учесника шетње окупила се у парку око 10.30, када су пристигли и представници медија, припадници НВО сектора, шеф делегације Европске комисије Митја Дробнич, као и Јован Којичић, саветник председника Владе Црне Горе за људска права и заштиту од дискриминације. Готово истовремено је у близини парка одјекнула мања експлозија, а до медија су стигле информације да је пола сата раније на аутобуској станици приведено више особа са Молотовљевим коктелима. Поворка са 100 учесника кренула је у 11 сати, а осим застава ЕУ, ЛГБТ и осталих организација, били су видљиви и транспаренти “Прогрес је толеранција”, “Свако има своје право”, “Геј је ок”, “Љуби педера”.

На самом почетку почели су и озбиљнији сукоби демонстраната и полиције, која је интервенисала на више пунктова. До физичког контакта између сукобљених страна ипак није дошло, јер су се демонстранти углавном служили каменицама, док је полиција потискивала протестанте сузавцем.

Малолетни М.В. (15) из Подгорице завршио је у Клиничком центру Црне Горе са опекотинама када се запалила материја коју је направио са намером да је активира на јучерашњој геј паради. Он је према упутству са интернета, покушао да направи експлозивну направу с циљем да је баци на учеснике Параде, али се пробна направа запалила и нанела му опекотине по телу.

Извор: Глас Русије


Напиши коментар