Исповест: Три мајке које су одбиле лекарски савет о абортусу и одлучиле да роде


Шта се догоди када упркос савету лекара решите да узмете ствари у своје руке?

Кристи Вудхаус, Ен Мари Барџес и Фиона Волтон знају какав је осећај када вам доктор саопшти да је најбоље решење да прекинете дуго жељену трудноћу. Ове жене биле су довољно храбре да не послушају стручњаке већ да следе свој инстинкт и жељу за мајчинством. Њихова деца свакодневно их уверавају да су донеле праву одлуку.

Даунов синдром, тројке и сметње у развоју биле су за лекаре довољан за абортус. Шта се догоди када решите да узмете ствари у своје руке?

Проблематична трудноћа

Фото илустрација

Тридесетседмогодишња наставница из Скотланда, Кристи Видхаус, са својим супругом Данијелом Видхаусом седам година је покушавала да се оствари у улози родитеља. После три неуспеле вештачке оплодње и спонтаног побачаја, она је пре две године остала у другом стању. У седмој недељи трудноће лекари су јој саопштили да чека тројке, од којих су један пар чинили једнојајчани близнаци. Иако је лекарским прегледом установљено да се сва три фетуса добро развијају, доктор је будућим родитељима саопштио да постоји 20 посто шанси да дође до спонтаног побачаја. Кристи и Данијелу препоручен је абортус две бебе чиме би шансе за опстанак треће бебе достигле максимум. Иако се ни на тај начин не би одстраниле све опасности по живот фетуса.

То је подразумевало импутирање игле у мој стомак и хемијско убризгавање лекова чиме би се зауставио рад бебиних срца – прича Кристи и додаје да су након овог сазнања уследиле многе непроспаване ноћи за њу и њеног супруга. Ипак, овај брачни пар одлучио је да потражи мишљење другог лекара. Према његовим речима, постојало је 80 одсто шанси да једна или две бебе преживе, али под условом да се изврши “селективно смањење” фетуса.
И поред свих ових препорука, Кристи и Данијел су решили да задрже све бебе “све док природа то дозвољава”. И дозволила је до 34. недеље трудноће када су на свет дошли индентични близанци, девојчица Елис и дечак Џенсен и малени Остин. Тројке сада имају 15 месеци и њихов развој се одвија без сметњи. Остин је веома радознао и енергичан као његов тата, Елис је драматична на маму, а Џенсен обожава да засмејава људе у свом окружењу.

Беба са Дауновим синдромом

Фото илустрација

Ен Мари Барџес, тридесетдвогодишња учитељица из Бедфоршира, са својим вереником Џеремијем има две ћерке, петогодишњу Имоген и четрнаестомесечну Елу, која је рођена са Дауновим синдромом.

Гледајући Елине продорне, плаве очи, не могу да разумем лекаре који су ме саветовали да прекинем трудноћу– каже Ен.
После рођења Имоген, ова Британка је имала два спонтана побачаја. Када је 2011. у 12. недељи трудноће отишла на лекарски преглед, њен највећи страх је био да ли ће се чути откуцаји срца њене бебе. Међутим, лекар је током прегледа уочио мека ткива на бебином врату, двоструко веће дебљине од нормалне, која најчешће указују на Даунов синдром. Гинеколог је препоручио тест хорионских чупица, који би показао да ли беба има хромозомске аномалије.

Два дана након теста, стигли су резултати. Речено ми је да моја беба има Даунов синдром. Са клинике су ме питали: “Да ли желите да закажете абортус?”. Претпоставили су да не желим да задржим бебу са Дауновим синдромом– наставља Ен.
Прва реакција Џеремија била је да ли ћемо бити довољно јаки да се изборимо са хенидкепираним дететом. Била сам забринута да ли ћу бити довољно добра мајка– наставља Ен.

Њихов страх појачали су лекари који су им говорили: “ Ваши животи након рођења бебе више неће бити исти”, ваше друго дете ће патити” .
У 24. недељи трудноће код Имоген су установљени и проблеми са срцем који су честа пратеће појава код беба са Дауновим синдромом. Притисци лекара на Ен уради абортус били су толико изражени, да су она и њен вереник у осмом месецу трудноће променили болницу. Имоген Барџес је рођена 2. априла прошле године, и нејни родитељи су се одмах заљубили у њу. Четири месеца након рођења ова девојчица је имала успешну операцију срца, Сада је на многе начине као свака друга беба, обожава да се игра мехурићима током купања и да слуша музику.

Ризик од сметњи у развоју бебе

Фиона Волтон има 53 године и ради ако учитељица у Шефилду. Мајка је троје деце, деветнаестогодишњег Бена, шеснаестогодишњег Џошуе и десетогодишње Ребеке. Када је била трудна са Џошуом, у 11. недељи трудноће настали су први проблеми. Лекари су установили да Џошуа иам воду око срца и мозга и да је рад ових орагана онемогућен. Њихов савет је био да се уради абортус због повећаног ризика да се дечак роди са сметњама у развоју.

Лекар ме је питао: “Да ли желите да наставите са трдуноћом?”. Није експлицитно користио реч абортус, али је било јасно ан шта је мсилио. Претнула сам од шока– каже Фиона. Према речима ове мајке, обе опције и абортус и могућност да беба буде рођена са сметњама у развоју обе ове опције деловале су застрашујуће.

Мој супруг и ја имали смо мало времена да донесемо одлуку. За само неколико минута, решили смо да сачувамо живот у мени, који је већ био део наше породице– наставља она.

Џошуа није испољио никакве проблеме у развоју. Недавно је добио стипендију за школовање у једној приватној школи.

Извор: Жена


Напиши коментар