Командант Ратко Младић жели да дође у Русију


Ђенерал је горчен тиме што на телевизору нема ни један руски програм у притвору

Познати научник балканолог Јелена Гускова састала се са генералом Ратком Младићем. Овог пута проблема око проласка у затвор није било. Да подсетимо, у фебруару ове године руска делегација се суочила са тим да је прво нису пустили, а наредног дана су смањили дужину посете.

Разговарали смо са Јеленом Гусковом телефоном.

Генерал је једва чекао ове сусрете са нама и врло је жалио што из наше групе нису свима дозволили да га посете. По свему судећи, такви сусрети су врло важни за њега, зато што он одлично разуме да га у Русији воле и памте. Зато је данашњи разговор био врло срдачан.

Између осталог, генерал је довезао са собом посебна колица са кутијом на којој су биле припремљене мезе, безалкохолно пиво, кафа. И не само да смо разговарали, већ смо наздрављали кафом и безалкохолним пивом.

Говорили смо и о религији, и о прошлим догађајима, и о 92-ој, 93-ој, 95-ој години. Врло много је генерал говорио о мралу, официрској части.

Како је генерал Младић?

Прво ми се учинило да је генерал мало слаб, да нема снаге. Али за време разговора он је оживео, и било је све занимљивије слушати га. Десна рука, мени се чини, не ради сто посто, али у сваком случају није ми дао могућност чак ни да оперем чаше, сам је прао чаше, сипао кафу. Тако да је све добро.

Уочи Ваше посете објавили смо на редакцијској страници на ФБ малу белешку о томе да генерал Младић очекује госте из Русије и она је добила много одзива.. Нажалост, он не може то да види, зато што нема право да користи интернет. Али он има могућност да прати шта се дешава у свету?

Телевизор има. Али он је управо био огорчен тиме што нема ни један руски програм. Има немачке, енглеске, неколико српских, али нема ни један руски. Веома би хтео да гледа руску телевизју.

И већ по други пут изразио је жељу: када изађе из затвора хоће да оде у Русију и да на великом стадиону исприча о томе шта се дешавало на Балкану 90-их.

Сада Јелена Гускова посећује Ратка Младића сама, али 11. октобра њој ће се придружити Председник руског друштвеног комитета за одбрану генерала, посланик Државне думе Русије Павел Дорохин.

Ауторка: Вера Жердева
Извор: Глас Русије


Напиши коментар