Коридор 10 крије вредно благо Трачана


Према речима археолога Митића, у питању је јединствени и изузетно значајни експонат

У оквиру заштитних археолошких радова који се одвијају паралелно са изградњом Коридора 10, археолог Зоран Митић пронашао је остатке прелепо украшене двоколице, за коју претпоставља да је стара између 3.000 и 4.000 година и да је припадала Трачанину из ондашње високе друштвене лествице.

Према речима археолога Митића, у питању је јединствени и изузетно значајни експонат, који је пронашао на локацији у близини пиротског села Станичење.

Ради се о бојним колима, двоколици, такозваним бигама, које су вукла два коња. Моја претпоставка је да се ради о налазу који је стар између три и четири хиљада година и да је двоколица припадала трачком грађанину„, рекао је Митић Тањугу.

Он истиче да на то упућује чињеница да се на самој локацији где је пронађена двоколица налази један тумул-гробница.

По начину сахрањивања сматрам да је то припадник трачког народа и то не обичан, већ човек који је у хијерархији заузимао веома значајно место, с обзиром да су двоколице одлично украшене прелепим апликацијама од бронзе„, казао је он.

Трачани су веровали у загробни живот, односно, како наводи овај истраживач, у поновно рађање.

Када сахране покојника, они су на око педесет метара од тумула-гробнице, убијали коња или пса, доносили највредније поклоне које су добијали за време живота, чак су и њихове жене молиле да буду са њима сахрањене. Из тога разлога сматрам да је реч о Трачанину„, каже Митић.

Митић наводи да је пронађено 80 одсто делова двоколице, а остало се вероватно налази у избаченој земљи коју ће наставити да претражује.

Мислим да ће, када буде завршена рестаурација и реконструкција, ово бити један од најлепших експоната у Народном музеју у Београду„, закључио је археолог Митић.

Извор: Тањуг


Напиши коментар