Мађари траже аутономију, НВО републику


“Војводина може опстати једино ако буде имала политички субјективитет и елементе државности, у супротном претвориће се у географски појам и србијанску провинцију са колонијалним статусом, чему се озбиљно приближава”, наводе у Војвођанској конвенцији.
Уколико 80.000 Срба из четири општине добије широку аутономију на окупираним територијама, онда исто такву аутономију треба да добију и Мађари у Војводини. Овај категорички захтев чуо се на скупу у Бачкој Тополи од Арона Чонке, председника Демократске заједнице војвођанских Мађара.

Војводина је била део Аустроугарске монархије до краја Првог светског рата и израз „јужни крајеви“ датира из тих времена“, навео је Чонка, који сматра да би „питањем аутономије били решени највећи проблеми војвођанских Мађара, а то су незапосленост и исељавање“.

По мишљењу Ласла Балинта, председника Покрета мађарске наде, током приступања Србије ЕУ Мађарска може користити право вета, што би могла бити „шанса за решавање проблема Мађара у Војводини“.

НВО траже републику Војводину

Војвођанска конвенција, која окупља странке и невладине организације које се залажу за широку аутономију Војводине, заложила се за доношење новог Устава и преуређење Србије у савезну државу у којој ће Војводина бити република.

Војводини је потребан Устав у којем ће бити дефинисане законодавне, судске и извршне надлежности у свим областима изузев војске и одбране, спољне политике, монетарне политике, царине, државне безбедности, који ће бити у надлежности Савезне републике Србије”, наводи се у саопштењу те организације.

Додаје се да су најразвијеније земље у свету “федерализоване” и да је то “лек” и за Србију и за Војводину, и оцењује да су преговори са Европском унијом прави тренутак за доношење новог устава.

Војводина може опстати једино ако буде имала политички субјективитет и елементе државности, у супротном претвориће се у географски појам и србијанску провинцију са колонијалним статусом, чему се озбиљно приближава”, наводе у Војвођанској конвенцији.

Војвођанска конвенција је навела да актуелни Устав Србије, о којем се гласало на дводневном референдуму 28. и 29. октобра 2006. године, није добио подршку грађана Војводине, јер је у покрајини за њега гласало мање од 44 одсто бирача.

Војводина се посматра као ратни плен и комора из које се узимало колико и како коме треба, без питања. Некада је по развијености била одмах уз Словенију и Хрватску, а сад је испод просека Србије”, наводи се у саопштењу које потписује копредседник Координационог одбора Војвођанске конвенције Ђорђе Суботић.

Извор: Корени


Напиши коментар