Мирослав Аранђеловић, краљевчанин који је преживео два немачка стрељања


Мирослав Аранђеловић и данас чува слике из рата и присећа се тешких дана
Мирослав Аранђеловић и данас чува слике из рата и присећа се тешких дана

Мирослав Аранђеловић или Миро Содаџија како га многи Краљевчани познају, један је од двадесеторице који су преживели стрељање у Краљеву 1941. године, а данас једини живи сведок тог догађаја.

– Имао сам 16 година. Тада сам био шегрт у содаџијској радњи браће Мишић.

Немци су кренули да купе све мушкарце у Старој чаршији и одведу и мене у Фабрику вагона. Како смо прилазили постављеним митраљезима, са једне и друге стране су биле ископане раке, и мртва тела у њима и поред њих. Када су нас поставили наспрам митраљеза, уплашио сам се и пао пре паљбе. Чуо сам митраљез и сви остали попадаше – присећа се чика Миро док гледа старе фотографије на столу.

Мирослав каже да се освестио после неког времена међу мртвим телима. Отпузао је до једног жбуна, а тамо пронашао још двојицу преживелих. Спас је потражио код једне госпође која је живела сама. Ту је провео два дана и онда отишао да се пријави са осталим грађанима јер су Немци то захтевали.

Стрељани таоци у Краљеву (после стрељања, тзв. доубијање)

Али, наиђу поново немачки камиони и све нас покупе. Рекао сам себи: „Миро, ово ти је крај, више се нећеш спасти“. Међутим, сутрадан Немци почну да издвајају млађе од 15 година, и ја улетим у ту групу, и тако се поново спасем стрељања – прича чика Миро.

Мирослав је пред краја рата отишао на Сремски фронт, где је био снајпериста. Након рата се вратио у Краљево, отворио содаџијску радњу, а и данас продаје клакер.

Извор: Блиц


Напиши коментар