Небојша Глоговац: Част ми је да играм Чичу


Глоговац: Част ми је да играм Чичу, оданог краљевог официра, родољуба, хероја… Био је све то, а не оно каквим га је прошлост до сада приказивала

На Тари, заравни званој Љуто поље, Радош Бајић јуче је оживео 13. мај 1941. године – четнички устанак, дан када је пуковник Драгољуб Михајловић са 26 официра, сабораца изашао на Равну гору… И исписао страницу доскора забрањене историје.

Колона вијуга Љутим пољем, на челу Небојша Глоговац, шапком наткривеног лица, изузетно личи на Дражу. Јаше коња, за њим корача дружина, у униформе југословенске краљевске војске одевена. У тој групи су Милорад Мандић Манда, Ненад Окановић, Бајићев син Недељко…

Овим сценама данас реконструишемо један митски догађај, који ће бити завршна сцена „Равне горе“, прве од три приче трилогије „1941-1945“ – рекао нам је у паузи између клапе Радош Бајић.

Љуто поље, чини се, конфигурацијом изузетно подсећа на Равну гору. Примећује то и редитељ…

Редитељ Радош Бајић са глумачком екипом

Има неке логичности што овде снимамо. Дража је у априлу 1941. године боравио ту, у близини, у Заовинама… – додаје Бајић.

Редитељ каже да жели прецизно да дочара историју, па је у „Равној гори“ нашао место за официре, данас мало познате Дражине устанике. Међу њима је Александар Мишић, син војводе Живојина Мишића.

Дочаран је и лик Боже Перовића, наредника, који је у руксаку од првог дана до хапшења Михајловића, када је и сам пао у руке ОЗНЕ и када је убијен, носио заставу 41. пешадијског пука, понету још из Априлског рата.

Част ми је да играм Чичу, оданог краљевог официра, родољуба, хероја… Био је све то, а не оно каквим га је прошлост до сада приказивала. Причамо причу о којој се ћутало све ове деценије. Серија није хушкачка, поткрепљена је чињеницама и има документаристичку вредност – каже Небојша Глоговац, Бајићев Дража.

Филмаџије на Тари остају наредних десетак дана. За данас је заказана сцена прве четничке заклетве, кадар од којег ће се јежити кожа – јекнуће химна „Боже правде“ из четничких грла.

Милорад Мандић у плејади глумаца овог пројекта игра лик капетана Милојка Узелца.

Манда као Капетан Милојко Узелац, један од највернијих Дражиних војника

Он је од првог до последњег дана био са Дражом. Због бркова, Узелац је носио надимак Тарас. Ухапшен је заједно са својим командантом, али није стрељан. Тамновао је две године у Сремској Митровици. Тукли су га да би се јавно одрекао Михајловића, али није хтео, умро је од батина. Не због нас, не због било каквих подела на ове или оне, не због генерација које долазе, али важно је историју представити онаквом каква јесте – уводи нас Манда у своју улогу и мисију серије.

Извор: Блиц


Напиши коментар