Попис у БиХ: Замка за Србе у иностранству!


На српском обрасцу Х са квадратићом за Србе веома удаљен удесно, док је квадратић за Хрвате скоро поклопљен са словом С у речи Србин

Први пут у својој историји Босна и Херцеговина ће спровести попис становништва. Познато је да је ова европска држава састављена од два ентитета и да у њој живе три констутивна народа. Познато је и да је у овој бившој републици бивше СФРЈ трајао грађански рат од 1992. до 1995. године. Управо због наведених чињеница овај попис је важан за сва три народа и њихове политичке представнике, јер треба да да одговоре на многа питања.

Ко је најбројнији у држави? Ко је највише страдао у рату? Ко се највише исељавао? Ко има највећи наталитет и самим тим најбољу перспективу? Које су општине етнички чисте? Које општине имају већинско становништво које чини већину у другом ентитету? Да ли је неко после рата успео да преиначи оно што је постигнуто ратним освајањима?

После пописа ће се доносити разни закључци и као и у свакој независној држави правити планови за будућност. Да српска елита у Србији нема никакву стратегију одавно је познато. Да ли бар руководство Срба у Републици Српској, јединој српској победи у 20. веку, има дефинисан поглед у будућност? Ускоро ћемо добити одговор на ово питање? Међутим, за представнике других народа као и за представнике међународног протектората, уопште не треба сумњати да ће учинити све како би резултате пописа учинили што неповољнијим за Србе.

Правила пописа су (као и у Србији), тако намештена да дају могућност за разне манипулације. Онај ко се затекне у кући кад дође пописивач моћи ће да пријави све своје сроднике који су одсутни без обзира где се тренутно налазе и колико то одсуство траје. Сви подаци на попису дају се на основу изјаве особе која се пописује, односно пописивач не сме тражити било какав документ којим би пописивана особа доказивала свој одговор. Особе које живе у иностранству могу на званичном сајту пописа преузети образац, попунити и послати поштом са повратницом најкасније до 15.10.2013. године на адресу Агенције за статистику БиХ, и тако остварити право на попис.

Управо у том начину пописивања лежи могућност подвале Србима из Босне и Херцеговине који живе у иностранству и сами попуњавају образац за попис становништва. На овом обрасцу за људе у иностранству већ имамо прву могућност за манипулацију (осим ако је у питању чист непрофесионализам, што делује мало вероватно). Наиме, врло је занимљиво упоредити обрасце за Србе и обрасце за Бошњаке.

Mогућност велике грешке остављена је само Србима да се по инерцији упишу да су Хрвати, јер је хрватски квадратић на њиховом имену.

Погледајте рубрику “Етничка-национална припадност“ и обратите пажњу где се налази квадратић са знаком Х на српском обрасцу, а где на бошњачком обрасцу. На бошњачком (који ће наравно попуњавати само Бошњаци) образац је нормалан и неће доћи до грешке). На српском обрасцу, који попуњавају само Срби, доћи ће до грешке у великом броју случајева, с обзиром да људи у иностранству ово попуњавају лично. Наиме, на том обрасцу је Х са квадратићом за Србе веома удаљен удесно, док је квадратић за Хрвате скоро поклопљен са словом С у речи Србин. Пошто Хрвати овај образац свеједно неће попуњавати јер имају свој, они у њему неће ни грешити.

Дакле, могућност велике грешке остављена је само Србима да се по инерцији упишу да су Хрвати, јер је хрватски квадратић на њиховом имену. Ово је сигурно веома непрофесионалан потез за једну институцију која претендује да се бави статистиком, а могла би да буде у питању и свесна манипулација. Срби треба добро да „отворе очи“и да заокружују квадратић десно од назива “Србин-Српкиња“ а не онај лево који први „упада у очи“.

Друга могућност манипулације је та што Срби ове обрасце морају да шаљу директно у Сарајево, у Улицу зелених беретки, иако имају централу пописне комисије и у Бањалуци. Зашто им није омогућено да своје обрасце шаљу у Бањалуку на обраду?

Опрез народе српски! Увек смо кроз разне комисије били изманипулисани! Ни ова нам неће бити објективна, јер антисрпски центри њоме управљају.

Овом приликом позивамо све СРБЕ који имају личну карту и држављанство БИХ, а живе широм света , нарочито они који живе у СРБИЈИ и ЦРНОЈ ГОРИ да се јасно изјасне: СРБИ на попису кажите да сте по вери ПРАВОСЛАВЦИ, да пишете ЋИРИЛИЦОМ и говорите СРПСКИМ језиком!

Извор: Редакција сајта Двери


Напиши коментар