Право лице Хрватске: На усташке пензије троше 45 милиона евра


Усташтво је у Хрватској данас живље него икад

Према последњим подацима Завода за пензијско осигурање Хрватска исплаћује више од 13.000 пензија припадницима усташких и домобранских јединица или члановима породица.

Исплата усташама, домобранима или члановима породица који након њихове смрти имају право на пензију, државу кошта 348.000.000 куна или више од 45 милиона евра.

До краја 2012. захтев за издавање потврде о учешћу у оружаним снагама НДХ поднело је 1683 грађана из Хрватске и БиХ. Највећи број захтева поднесен је 1994. (382), 1995. (168) и 1996. (220).

Хрватска данас

С годинама је број захтева за потврде о учешћу у оружаним снагама НДХ сплашњавао, а прошле их је године поднесено девет.

Директор тог завода Влатко Лемић је загребачком „Јутарњем листу“ рекао, да грађани подносе захтеве за потврђивање учешћа у оружаним снагама НДХ ради стицања одређених права.

Усташтво као државна идеологија

Хрватски Сабор је 1993. године донео измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим је припадницима оружаних снага НДХ, названих у том закону „домовинска војска“, омогућено да им се свака година проведена у оружаним формацијама рачуна као две године радног стажа, а исти критеријум примењен је на године које су припадници тих снага након 16. маја 1945. године провели у ратном заробљеништву.

У Заводу за пензијско осигурање кажу да су за издавање уверења о припадности оружаним снагама НДХ надлежне два ветеранска удружења, дакле, удружења грађана, пише лист. Они који нису имали никакав писани документ о припадности тим снагама морали су тим удружењима да приложе фотографију из оружаних снага НДХ, потврду надлежне Канцеларије за одбрану или да имају два сведока.

Циљ данашњих усташа истоветан је оном из НДХ у другом светском рату

„Јутарњи“ је посебно занимало колико је потврда о учешћу у оружаним снагама НДХ издао Војни архив Министарства одбране Србије одакле су, како наводе, добили одговор да то Министарство није надлежно за издавање таквих потврда.

Извор: Тањуг


Напиши коментар