Срби у Москви: Српским корама освојили Русију


Сваки дан развучемо од 150 до 200 килограма кора, а од пре пола године породична фирма Балкан фудс прави и замрзнуте пите

Један брачни пар из Србије у Москви је направио бизнис правећи коре за питу. Најобичнији производи на које су људи у Србији навикли – сир, кајмак, ајвар, гибаница – у иностранству су толика реткост да потрага за њима наликује на потрагу за благом.

Један од таквих производа у Русији су коре за питу.

Стална потрага за корама и њихово доношење из Србије дали су једном брачном пару идеју да покрене посао. У продавницама у Москви има свега. Скоро свега. Коре за питу се, на пример, тешко налазе.

Брачни пар Ћетковић Видеканић је стога решио да искористи то празно место на тржишту, отворивши фирму Балкан фудс за производњу кора.


Све моје другарице које живе и раде дуго овде у Москви оне су доносиле коре из Београда, из Србије уствари, у Русију. Овде коре не постоје. Постоје грчке које су сличне нашима, зову се тесто фило али технологија израде је потпуно другачија од наших српских кора„, објашњава Наташа Ћетковић Видеканић.

И тако су се Наташа и Александар упутили у Москву, отворили фирму, увезли машине из Србије и научили да на њима раде.

У почетку су коре правили сами, а ћерка им је помагала. Прву годину завршили су у минусу, инспекција је мерила милиметре дебљине кора, држали су мастер класове Русима шта да са корама раде.

Александар Видеканић каже да је у пробијању на руско тржиште било потешкоћа.

У свему. Од транспорта до папирологије, до отварање саме производње, до локала пошто су дажбине овде велике, а коре јефтине„, наводи он.

Сада се у четрдесетак квадрата сваки дан развуче од 150 до 200 килограма кора, а од пре пола године породична фирма Балкан фудс прави и замрзнуте пите. Како би привуклии руске муштерије, на сајту компаније могу се наћи и рецепти.

То су искључиво спрски национални рецепти. Ми не правимо питу од лососа, што Руси раде са нашим корама, већ искључиво популаризујемо нашу кухињу са сиром, са спанаћем, вишњама, пита са јабукама„, каже Наташа Ћетковић Видеканић.

Овим корама снабдевају се сви ресторани српске и југословенске кухиње, не само у Москви већ широм Русије, чак до Владивостока.

Извор: Б92, Магацин


Напиши коментар