Србима ће уз ГМО на тањиру послужити најтеже болести


Фото: Фејсбук група "За Референдум против ГМО хране у Србији"
Фото: Фејсбук група „За Референдум против ГМО хране у Србији“

Када сам прошле недеље изнео своју забринутост поводом могућег продора генетски модификоване хране на српско тржиште, нисам ни слутио да ће се после само неколико дана остварити црне прогнозе да је власт у Србији већ одлучила да дозволи слободан увоз те доказано штетне хране и да тако Србима на тањиру сервира најтеже болести.

Наиме, чак три министра у српској Влади су протеклих дана, уместо да умире јавност изјавама да ГМО храна никада неће бити дозвољена у Србији, сасвим супротно говорили о наводним користима које ће нам донети генетски измењена храна.

Подсетимо, прво је Министар пољопривреде Драган Гламочић тврдио да страх од генетски модификоване хране није оправдан, зато што према његовим речима, за сада не постоји ниједан валидан научни доказ о њеној штетности. На тај начин је министар дошао у сукоб мишљења и са самим собом, јер је некада раније и он сам говорио о штетности ГМО хране и тражио њену забрану, али очигледно да је доласком на одговорну државну функцију напрасно променио мишљење и заборавио на све разлоге због којих је био њен огорчени противник.

Министар пољопривреде је још дословно рекао следеће – «Ако је Европска унија проценила да је тако нешто добро за њихове грађане, ја сам уверен да је то добро и за грађане Србије», а још је додао и то да «потрошачи не треба да брину уколико дође до либерализације увоза генетски модификованих организама».

А српски министар Расим Љајић, који је задужен за спољну и унутрашњу трговину, изјавио је тим поводом да је «полемика у јавности у вези са изменама Закона о генетски модификованим организмима потпуно беспотребна», и открио разлог због чега он инсистира на укидању забране ГМО хране у Србији. Он је казао да Србија мора да дозволи промет генетски модификоване хране ако жели пријем у Светску трговинску организацију, јер је то Европска комисија у свом извештају поручила Србији, потврдивши да је «циљ Србије чланство у Светској трговинској организацији, а истовремено је и предуслов за приступање Европској унији».

И трећи министар у Влади Србије, Томислав Јовановић који води ресор просвете и науке, у последњих неколико дана се такође ставио у заштиту генетски модификоване хране, рекавши на скупу у Српској академији наука да су «ГМО усеви настали као потреба да се произведе што више хране у свету, јер се број људи непрестано повећава», чиме је сугерисао да се ради о научном достигнућу које ће спасити светско становништво. Њему је дао подршку и председник Српске академије наука Никола Хајдин, који је иначе стручњак за грађевину и мостове, као и други учесници који су истакли да је генетски модификована храна «корисна, јер може и да лечи».

Међутим, и поред невиђеног таласа оправдавања легализације генетски модификоване хране – многи грађани мисле да штетна храна и даље остаје штетна храна.

Министар пољопривреде Гламочић –“Ако је Европска унија проценила да је тако нешто добро за њихове грађане, ја сам уверен да је то добро и за грађане Србије“. Треба му веровати на реч, зар не?

Подсетимо се овом приликом само на неколико кључних чињеница о генетски модификованим производима. Како тврди професор Шеварлић – «Наша пољопривреда ће од тога имати штету од 500 милиона евра», те нагласио да су ГМО усеви свуда у свету били поражавајући по биљке, животиње и људе.

И оно што је најбитније – стручна истраживања у Руској академији наука, а затим и истраживања француских научника, те напослетку истраживања Краљевског универзитета у Лондону, сви одреда су потврдили да је генетски модификована храна канцерогена, то јест да изазива туморе, велика оштећења разних органа и најтеже здравствене проблеме.

Али и поред свега наведеног, српски министри су убеђени да је за грађане Србије то добро и неопходно. Јер као што је рекао министар пољопривреде Гламочић –«Ако је Европска унија проценила да је тако нешто добро за њихове грађане, ја сам уверен да је то добро и за грађане Србије». Треба му веровати на реч, зар не?

Извор: Глас Русије


Напиши коментар