У Србију треба да стигне чак 7 милијарди евра руских инвестиција


Ако све протекне онако како је предвиђено, и понуђени пројекти пробуде интерес код руских инвеститора, онда ће из Русије у српску економију у блиској будућности да буде упумпано читавих 7 милијарди евра руског капитала.
У среду се у Москви одржава велика српско-руска инвестициона конференција на којој ће потенцијалним улагачима бити представљено преко 70 конкретних пројеката из свих сектора привреде Србије, од енергетике и пољопривреде до туризма, чиме би се у најбољем случају у Србију слило чак око 7 милијарди евра руског капитала, што би значило истински препород за српску економију какав није виђен у последњих неколико деценија.

Наиме, ради се о томе да поменуту инвестициону конференцију у главном граду Русије организује Привредна комора Србије у сарадњи са руском Трговинско-индустријском комором, и то уз подршку влада две земље.

Пред више од сто руских компанија које су до сада званично потврдиле своје учешће на конференцији, биће показане десетине пажљиво одабраних пројеката српских предузећа, институција и локалне самоуправе, а сваки пројекат ће бити представљен на ефикасан и језгровит начин, то јест са највише пет слајдова, пред заинтересованим бизнисменима из Руске Федерације. Укупна вредност наведених пројеката износи импресивних седам милијарди евра, а уколико се сви они реализују, то би престављало изузетан подстрек за посусталу српску привреду.

Иначе, да би се стекла права слика о томе, о каквој колосалној суми новца је реч, подсетимо се на чињеницу да је то најмање 12 пута већи износ од свих досадашњих директних страних инвестиција у Србији током ове године.

То ће бити први пут да се руским инвеститорима нуде сасвим конкретни пројекти, а вероватно најатрактивнији међу њима су они из области енергетике и туризма. При том, највише новца би из Русије могло да стигне управо за енергетске пројекте попут изградње нових хидроелектрана и термоелектрана, као што су «Ђердап 3» и термоелектране «Ковин» и «Штаваљ», као и за још десетак пројеката само из те области. Поред тога, руским улагачима ће бити представљена могућност да између осталог инвестирају милионе евра и у производњу српског воћа, поврћа и лековитог биља, а помиње се и изградња речних лука и туристичких центара.

Укупно ће на сутрашњој српско-руској инвестиционој конференцији тамошњим компанијама бити понуђено 11 пројеката из области енергетике и пољопривреде, као и 26 пословних предлога из области индустрије, те 23 пројекта у сфери туризма и грађевине, али ни то није све.

Да би дао свој допринос овом важном скупу, у Москву је данас допутовао и председник Србије Томислав Николић, који ће након разговора са руским председником Путином, својим личним присуством потврдити значај који би ова Инвестициона конференција могла имати за будући развој српске привреде.

Дакле, ако све протекне онако како је предвиђено, и ако сви понуђени пројекти, или барем они најважнији, пробуде интерес код руских инвеститора, онда ће са Истока у српску економију у блиској будућности да буде упумпано читавих 7 милијарди евра руског капитала.

Не треба ни наглашавати шта би то значило за земљу као што је Србија, у коју је 2013. године по званичним подацима ушло само око пола милијарде евра страног капитала, што је сасвим недовољно за опоравак угашене привреде. Управо зато би требало држати палчеве да највећа српско-руска инвестициона конференција у Москви која је икада до сада била организована, резултира привлачењем свежег руског капитала, што је један од кључних предуслова одрживог економског раста Србије.

Извор: Глас Русије


Напиши коментар