Ускоро споменик Михајлу Пупину у Београду!


Споменик Михајлу Пупину стајаће поред споменика Николи Тесли

Српски научник и патриота 159 година од рођења добиће споменик у главном граду Србије. Један од највећих научника света и један од најзаслужнијих Срба у историји Михајло Пупин рођен је на 9.окотбар пре 159 година. Често неправедно скрајнут, велики Пупин ускоро ће, захваљујући акцији Фондације „Младен Селак“, Образовно-истраживачког друштва које носи његово, име и „Вечерњих новости“, добити споменик у Београду.

Како и доликује, крај још једног великана – Николе Тесле, испред зграде техничких факултета.

За идеју о подизању споменика већ годинама се залаже и Српска академија наука и уметности, а ове године иза ње је стао и град Београд. Израду бисте, рад Мирољуба Стаменковића, професора Факултета примењених уметности, финансираће Фондација „Младен Селак“.

Градоначелник и градски архитекта су подржали ову идеју, а на следећој седници градске Комисије за именовање улица и тргова она ће бити и званично усвојена – каже Слободан Станимировић, председник Комисије.

Заслуге Михајла Пупина у једној реченици описао је Бил Гејтс, оснивач „Мајкрософта“ :

Без његовог дела не може се замислити информатички систем Америке – рекао је једном приликом Гејтс.

Његов најпознатији допринос науци јесте откриће Пупиновог калема, изума који је омогућио телефонирање на великим удаљеностима. Заслужан је и за десетине патената коју су уцртали пут за развој телефоније, рендгенологије и електротехнике.

За Србију, Михајло Пупин је много више од великог научника. Историја не памти успешнијег лобисту за интересе Србије у Сједињеним Америчким Државама. Огроман научни углед и, још више, значајан политички утицај, Пупин је искористио да убеди председника САД Вудроа Вилсона да, после Првог светског рата, не призна Лондонски уговор између савезника и Италије који је био противан интересима тек створене Краљевине СХС.

Извор: Новости

Опширније о заслугама Мијала Пупина за Србију прочитајте у тексту:  Михајло Пупин – 159 година од рођења научника и великог српског патриоте


Напиши коментар