Активности НВО: Прича о страним плаћеницима


Председница Хелсиншог одбора за људска права у Србији Соња Бисерко потврдила је да ће се појавити као сведок Хрватске пред међународним судом правде у Хагу у процесу против Србије за геноцид
Председница Хелсиншог одбора за људска права у Србији Соња Бисерко потврдила је да ће се појавити као сведок Хрватске пред међународним судом правде у Хагу у процесу против Србије за геноцид

По позитивном законодавству, невладине организације представљају свако удруживање три или више особа које имају заједнички циљ, а при томе не зарађују профит и нису у саставу званичних државних институција. Званичан назив за невладине организације у Србији је удружење грађана, односно удружење. Због различите терминологије широм света, организација УН је 1945. године повељом установила јединствен термин – невладине организације.

Професор Радомир Милашиновић са Факултета безбедности сматра да невладине организације (НВО) смеју спроводити пропаганду, али у оквиру онога што је дозвољено, односно у оквиру статутарних циљева, а никако не би смеле производити непријатељску пропаганду, индоктринацију, психолошку субверзију и друге делатности којима се угрожава уставни поредак, безбедносни, друштвени, политички и други интереси земље. Таква непријатељска пропаганда је као правна категорија илегална, па би требала да сноси и одређене консеквенце.

Дакле, требали би да се угледамо на Руску федерацију која је прешла са речи на дела. Руси су, наиме, законом предвидели посебно регистровање невладиних организација које добијају финансијску помоћ из иностранства, а које су политички ангажоване. Те организације сада се у Русији воде као стране организације и под строгом су финансијском контролом. У случају кршења закона, за одговорно лице предвиђена је затворска казна до две године, и новчана до 300 хиљада рубаља. У новом закону се наводи да ће документа која у медијима или на Интернету објаве невладине организације морати да садрже поруку да су их обелоданиле невладине организације са статусом страних служби.

Да ли неко од читалаца овог текста памти макар једну, само једну добру ствар коју је ова жена урадила за Србију?

 

Колико су Руси у праву ускоро ће се уверити и званични Београд. Председница Хелсиншог одбора за људска права у Србији Соња Бисерко потврдила је да ће се појавити као сведок Хрватске пред међународним судом правде у Хагу у процесу против Србије за геноцид, али се заузела за узајамно повлачење тужби две државе, преноси Бета. По сопственом признању Бисерко не види ништа спортно што се нашла на списку сведока у процесу против Србије. „Будући да су обе стране у спору – Србија и Хрватска – доставиле суду листу својих сведока, верујем да је информацију пустио државни врх. Наиме, видевши моје име на списку сведока, неко из српског правног тима је вест проследио врху државе, а они медијима“, рекла је Соња Бисерко и додала да је то урађено како би она на време била застрашена.

Уколико је заиста тачно да се власт тек сада сетила да износи податке о непријатељској делатности појединих представника НВО, онда једино што можемо да закључимо је – касно су се сетили. Коров никне где год стигне, али ако га на време не ишчупамо из корена излажемо се опасности да нам запарложи животну средину. Фигуративно речено, управо нам се то дешава.

Аутор: Предраг Прокопљевић
Извор: БКТВ


Напиши коментар