Алтернатива: Како загрејати просторију свећама?


За просечан стан требало имати неколико оваквих грејалица
За просечан стан требало имати неколико оваквих грејалица

Грејна сезона је почела, али радијатори понекад умеју да закажу. Зато погледајте како можете да загрејете мање просторије за мало новца и потпуно безбедно.

Потребне су вам мале свеће, које су веома јефтине, мањи метални плех, неколико глинених саксија различитих величина и упаљач.

Све функционише тако што се ваздух креће између саксија што ствара ефекат „присилног ваздуха“ који истискује топли ваздух у собу.

Грeјалица по мери човека је величине саксије за цвеће

2Winter-ов систем за грејање се базира на научним принципима преноса топлине ваздухом и глиненим посудама. Winter је у свом видеу на Yоu Тube-у показао како у неколико минута можете створити малену глинену грејалицу који ће одржавати простор око вас топлим и то осам сати дневно уз минималне трошкове.

За израду собне грејалице потребне су вам следеће ствари:

Плутајуће свеће (има их у свим радњама које продају декоративне ствари за куће)

Три глинене посуде за цвеће различитих величина, обратите пажњу да мања без проблема стаје у већу.

Једна тепсија или калуп за печење хлеба, а можете узети и калупе за печење од гвожђа ако желите да вам се топлина дуже задржава.

Било какав куварски подметач, у Winter-овом видеу можете приметити обичан магазин као малу изолацију између „уради сам грејалице“ и намештаја.

Кованице или комадићи метала (подлошке) које треба ставити на рупу у дну мањих саксије за цвеће и један већи вијак. Winter за своју приручну грејалицу користи метални држач потрошене свећице.

Након Winter-ове демонстрације како направити приручну грејалицу, интернетом су се прошириле веести о различитим начинима прављења исте, мало бољим прегледом интернета, наћи ћете грејалице на свећу који је „измислио“ Doule Doss из Калифорније, али његов патент остварује јако мало топлине јер је свећа потпуно отворена. Ипак, комбинација Doss-овог радијатора од три глинена суда за цвеће спојене дугачким вијком и матицама загрејаваних на начин како то предлаже Winter најбоља је опција за грејање.

3

Winter на видео снимку објашњава како топлина од свећа загрејава ваздух изнад њих укључујући и унутрашњи глинени суд који за 4 сата – колико у просеку гори једна свећица – постаје јако врућ. Вањски глинени суд се загрејава, али никада не буде толико врућ колико и унутрашњи судови. Људи су експериментирањем приметили како су три суда најбоља опција за грејање, али сви упозоравају да разлика у величини глинених судова мора бити толика да дозволи слободно кретање топлог ваздуха.

5

Winter је овај патент првобитно користио на свом броду за време хладних зима у северним подручјима Велике Британије, иако је на броду користио плински решо за загревање лонаца, временом је закључио да је топлина четири свећице сасвим довољна за једну собу. Кориштењем осам свећа у две смене, глинена грејалица акумулира и ослобађа довољно енергије за површину од отприлике 12 квадратних метара. Узмемо ли у обзир трошкове куовине глинених саксијаа за цвеће и свећица за цели месец, лако долазимо до рачунице да је цена више него повољна.

4

Критичари оваквог алтернативног грејања су закључили како би за просечан стан требало имати неколико оваквих грејалица, али заговорници Winter-ове методе су признали да у градским становима и нема баш неке могућности алтернатовног загревавања, нарочито ако закажу класични начини грејања, попут струје и водених радијатора спојених на градску мрежу, и да је ова метода одлично решење када закажу све друге опције.

Извор: Матрикс свет, разни извори


Напиши коментар