“ЦИА у сенци”: Бивши Отпор обара „диктаторе“ који нису по вољи САД


Некада „револуционар“, а сада обавештајац: Срђа Поповић

Бивши чланови „Отпора“, данас окупљени у организацији „Канвас“ (Центар за примењену ненасилну акцију и стратегије), блиско су сарађивали са приватном америчком обавештајном компанијом „Стратфор“ и преносили им обавештајне информације из Србије, показују поверљиви документи сајта „Викиликс“. 

Из тајне преписке која је тек недавно постала доступна види се да је главни канал за информације био некадашњи лидер „Отпора“ Срђа Поповић. Он је са „Стратфором“, који многи називају „ЦИА у сенци“ или „мала ЦИА“, сарађивао под специјалном шифром СР501.

У поверљивој кореспонденцији коју је “Викиликс“ објавио стоји да је Марко Папић, „Стратфоров“ геополитички аналитичар за Евроазију, „упецао“ људе из „Канваса“ крајем 2007. године и да их од тада они „хране обавештајним информацијама“, посебно из Грузије, Венецуеле, али и Србије. У различитим мејловима у више наврата се помињу сусрети бившег отпораша Срђе Поповића са људима из „Стратфора“. Папић својим надређенима детаљно реферише шта је „Канвас“, а као значајно истиче да су његови чланови специјализовани за рушење режима и диктатора који нису по вољи САД.

Један од аналитичара “Стратфора” наводи у мејлу да чланове ЦАНВАС-а познаје од 2007.године и да му шаљу информације о Венецуели, Грузији и Србији.

„Отпораши“ у Египту. Током протеста у Екипту, власти су ухапсиле пет српских држављана који су тамо обучвали „отпораше“ а све то наравно потпомогнуто америчким новцем

– „Канвас“ је у основи исто што и „Отпор“. „Отпор“ је чинила група студената из Београда која је срушила Милошевића. Били су повезани са америчким финансијским фондовима као што су НЕД, „Фридом хаус“, Институт „Алберт Ајнштајн“ и преко њих са УСАИД-ом и Стејт департментом. Након свргавања Милошевића, клинци који су водили „Отпор“ су одрасли, обукли одела и направили „Канвас“, Центар за примењену ненасилну акцију и стратегије или „експорт револуцију“. И даље су на фондовима САД и у основи иду широм света трудећи се да руше диктаторе и аутократске режиме, посебно оне које САД не воле – пише Папић у једном мејлу директору „Стратфора“.

Када су употребљени правилно, моћнији су од борбеног авиона – оцењује он.

Арпаско пролеће под контролом вашингтонских „метеоролога“ и Канвас реализаторима на терену

Према списима, „Канвас“ и Поповић посебно су били ангажовани на дестабилизацији и свргавању режима Уга Чавеса, а деловали су и у Ирану, Египту…
Већ имају пипке тамо, али нису превише јаки. У Азербејџану тренутно тренирају иранске активисткиње – објашњава Папић, који је у међувремену напустио компанију.

Пошто су ЦАНВАС у основи исти људи као ‘Отпор’, сигуран сам да су им отворене исте авеније $$$”, закључује се у поруци Папића „вези“ у Стратфору. Како је ЦИА створила Отпор?

Поповић од милоште „Стратфор“ назива „наш српски револуционарни пријатељ“, а из преписке проистиче да су главни финансијери „Канваса“ из администрације САД.

Њихови финансијери свакако потичу из САД. Причао сам с неким људима који су лобирали за њих, као што је Мајкл Мекфол (данас амерички амбасадор у Русији) – стоји у једном од докумената, уз напомену да се Срђа Поповић састајао са људима из Стејт департмента, НЕД-а, УСАИД-а….

„Стратфор“ – „ЦИА у сенци“ која заступа проамеричке ставове!

„Стратфор“ је приватна обавештајна компанија основана у тексашком граду Остину 1996. године. Оснивач, директор и главни обавештајац је Џорџ Фридман. Ова компанија објављује дневне обавештајне извештаје, а на нашим просторима је постала позната по својим извештајима о НАТО бомбардовању Југославије, али и формирању руске војне базе у Нишу. О њиховом утицају сведочи и то да се подаци цитирају у водећим светским медијима попут Би-Би-Сија, Ројтерса, АП-а… За „Стратфор“ је карактеристично да у својим извештајима заступа проамеричке ставове и често је називан „мала ЦИА“ или „ЦИА у сенци“.

Гости на свадби!
О тесној сарадњи Срђе Поповића и организације „мале ЦИА“ сведочи и преписка у којој лидер „Канваса“ и „Отпора“ своје сараднике из „Стратфора“ позива и на свадбу септембра 2011. године.

Стратфор о српским „отпорашима“

– Клинци који су оборили Милошевића, па обукли одела и основали организацију ЦАНВАС;

– Импресивна група људи. Кад се правилно користе, јачи су од борбене групе носача авиона;

ЦАНВАС добија “много америчких средстава”. Обарају диктаторе који нису по вољи САД;

– За финансирање ЦАНВАС-а је лобирао и садашњи амерички амбасадор у Русији.

Извор: Блиц, Ало, Магацин


Напиши коментар