Да ли нас кинеска одећа трује?


У одећи произведеној у Кини и Југоисточној Азији истражитељи су пронашли 100 до 500 пута више неких хемикалија од медицински сигурне количине
У одећи произведеној у Кини и Југоисточној Азији истражитељи су пронашли 100 до 500 пута више неких хемикалија од медицински сигурне количине

Да ли сте икад посетили кинеску радњу са одећом? Сигурно сте осетили необичан вештачки мирис. Он долази од бројних хемикалија које су у ЕУ и САД забрањене, али су допуштене у Кини и другим азијским државама, напомиње Natural News. А тамо се налази велик део западњачке производње.

Потрошачи у заблуди мисле да су синтетичка влакна и боје у одећи медицински сигурна. Нажалост, то није тако.

Већ преко пола века људи трпе сметње због додира штетних хемикалија са кожом. Што више синтетичке одеће носите, то је већи ризик од отровних хемикалија и са њима повезаних болести. Међу њима су контактни дерматитис, болести дисајних путева, неплодност, па чак и рак.

Опасност звана формалдехид

На многу се одећу након израде наноси конзерванс формалдехид, да се не би гужвала или упљеснавила током превоза. У одећи произведеној у Кини и Југоисточној Азији истражитељи су пронашли 100 до 500 пута више формалдехида од медицински сигурне количине. Корисници такве одеће трпе алергијске реакције. Такође је познато да је формалдехид канцероген, и да код дуже изложености овој хемикалији може доћи до канцерогених оболења. Формалдехид и друге отровне супстанце се употребљавају за стварање синтетичких влакана за пешкире и постељину. У постељини и пиџамама могу се наћи и ретарданти – средства против запаљења.

Нонилфенол – отров за хормонални систем

Нонилфенол етоксилат (НПЕ) још је једна хемикалија која се често користи у изради одеће као детерџент. Забрањена је у већини развијених земаља, али не и тамо где се израђује одећа намењена западним тржиштима. Четрнаест великих робних марки израђује одећу у погонима у којима се радии са нонилфенол етоксилатом. Он се разграђује у нонилфенолу, отрову који може нарушити хормоналну функцију.

Не гужва се? Сумњиво!

Ако приметите на етикети напомену да се одевни предмет не гужва, вероватно су приликом производње употребљене перфлуориране хемикалије (ПФЦ), за које се верује да имају карциногена својства. Црна боја за текстил и кожу често задржи п-Фениленедиамин (ППД), који може изазвати алергијске реакције.

fabrike odece

Опасност од избељивача

У текстилним погонима се такође користе волатилни органски спојеви (ВОЦ) и избељивач који ствара диоксине. Ово су врло отровна једињења, која узрокују проблеме у развоју, снижавају имунитет, ремете рад хормона и повећавају ризик од рака. Последице синтетичких хемикалија демантују маркетиншку поруку произвођача текстила Ду Понта, која гласи: „Бољи живот уз помоћ хемије.“

Ду Понт је створио рајон, синтетичко влакно које се израђује хемијском обрадом дрвета и користи се у производњи великог дела одеће. У међувремену, многи су схватили да уз загађени ваздух, воду, храну и одећу, уз бројне последице за здравље, живот није бољи.

Бројне алергијске реакције

Одећа пуна таквих хемикалија највише погађа наш имуни систем и изазива алергијске реакције. Алергијске реакције до којих уобичајено долази под утицајем синтетичких хемикалија су:

odeca svrabпецкање и свраб
упале меких ткива
мучнина
исцрпљеност
замућен вид
отежано дисање
учестале инфекције синуса

Ако трпите овакве необјашњиве сметње, а носите синтетичкуу одећу или спавате на синтетичкој постељини, оне би могле бити извор ваших проблема.

Све за већи профит

Данашња модна индустрија тешка је седам хиљадамилијарди долара годишње, а у производњи се употребљава осам хиљада синтетичких хемикалија! У земљама трећег света, прописи који регулишу кориштење штетних ствари у индустрији много су блажи. А управо тамо се производи већина текстилних материјала и одеће, која се затим увози на Запад. Једноставно, тако власници пролазе јефтиније.

Кина је данас због слабе контроле и благих прописа међу најзагађенијим земљама света
Кина је данас због слабе контроле и благих прописа међу најзагађенијим земљама света

Због неодговорног става власти која не ограничава примену хемикалија, Кина је данас међу најзагађенијим земљама света. Управо такви неуредни погони, у којима надређени не маре за сигурност радника, али ни крајњих корисника производа, опскрбљују западне компаније са големим количинама робе. Западњацима се то исплати због много нижих трошкова производње, јер су радници у државама трећег света спремни да раде за бедне наднице. Та роба завршава и у нашим продавницама, ормарима и на крају на нашим телима.

Како се заштитити

etiketaКод куповине одеће, постељине и пешкира, обавезно читајте етикете и настојте да избегавате синтетичке матријале као што су рајон, најлон, полиестер, акрили, ацетат и триацетат. Клоните се производа који се не гужвају, не захтевају пеглање или се не скупљају. Оперите и осушите одећу трипут пре првог ношења. Примењујте само сигурне органске детерџенте за веш.

Важно је знати

Кожа је наш највећи орган, а што додирује кожу, улази у тело.
Токсини које наша кожа апсорбира прелазе у лимфни систем, па у крв и коначно у јетру, централу за уклањање токсина
Кожа избацује део токсина, али синтетичка влакна гуше кожу и блокирају излаз токсина, па они остају у организму
Спој већег броја хемикалија може бити отровнији од сваке хемикалије посебно

Извор: Алтернатива
Обрада: Магацин


Напиши коментар