Грчка тражи од Турске да Света Софија остане музеј


Грчко Министарство спољних послова: „хришћанске византијске цркве неотуђиви део светске културне и верске баштине, према коме се треба односити са потребним уважавањем и заштитнички“

Турска и Грчка наставиле су данас размену оштрих изјава поводом могуће промене намене једног од најљепших симбола Истанбула, Аја Софије.

АФП подсећа да је претходно грчко Министарство спољних послова оштро реаговало на изјаве турских званичника о могућем претварању музеја у храму Аја Софија у џамију.

Турско Министарство спољних послова саопштило је да та земља „нема шта да научи” од Грчке о слободи религије, пренео је Франс прес.

У саопштењу Анкаре наводи се да је „свима добро познат неповољан однос грчке владе према културним добрима Отоманске епохе и местима за молитве”.

Званична Атина је изјаве турских званичника о претварању музеја у џамију назвала анахронизмом и изразила чуђење због тога што изјаве долазе из земље која тежи ка пуноправном чланству у Европској унији.

Поновљене изјаве високорангираних турских званичника о претварању хришћанских византијских цркава у џамије представљају увреду верских осећања за милионе хришћана„, наведено је у саопштењу грчког министарства.

Унутрашњост Свете Софије, данас Аје Софије

У саопштењу се додаје да су „хришћанске византијске цркве неотуђиви део светске културне и верске баштине, према коме се треба односити са потребним уважавањем и заштитнички”.

Пре неколико дана, вицепремијер Турске Булент Аринч изразио је наду да ће за „јадну џамију Аја Софију поново доћи бољи дани” и назвао историјски комплекс у Истанбулу „џамијом Аја Софија”, подсећа француска новинска агенција.

Света Софија или Црква свете мудрости саграђена је 537. године и до 1453. била је саборна црква и седиште патријаршије, да би после пада Цариграда у Отоманској империји била претворена у џамију.

По налогу утемељивача модерне Турске Кемала Ататурка, 1935. године, уместо џамије, у њој је отворен музеј.

Извор: Факти, Танјуг


Напиши коментар