Како направити природна средства за одржавање чистоће и хигијене


Хемијска средства за чишћење нису ни еколошки ни здравствено прихватљива!
Хемијска средства за чишћење нису ни еколошки ни здравствено прихватљива!

Да ли желите да ваша кућа буде чиста, а да се притом не трујете хемијским средствима за чишћење? Да ли желите да уштедите новац, а уједно сачувате здравље ваших ближњих? Решите се хемијских средстава за чишћење.

Чистоћу своје куће одржавајте природним средствима, као што су то радиле ваше баке и прабаке.

Зашто користити природна средства за чишћење?

Сунђер са којим сте обрисали средство и прљавштину испраћете под славином, па ће остаци хемикалија отићи у отпадне воде. На крају ће корен неке биљке усисати овакву воду. Ако дође до биљке која је јестива, постоји могућност да је на крају и поједете, не знајући да је заливена водом коју сте сами загадили.

Развојем индустрије и масовне производње, данашњи прашкасти детерџенти за веш и сва средства за чишћење постали су јефтини и широко доступни па су их пуне полице у свакој продавници. Хемијска средства за чишћење нису ни еколошки ни здравствено прихватљива. Активне материје темеље се на фосфатима и синтетичким тензидима који изазивају алергије и надражују кожу, а у већим дозама могу бити и смртоносни. Дужим удисањем разних хемијских испарења ризикујемо канцерогено обољење. Уз непосредну штету коју наносимо себи и својој породици, велика је и она коју чинимо природи.

Учините услугу себи и својим укућанима и почните да своју кућу одржавате природним средствима, која не само да су здравија и јефтинија од индустријских средстава за чишћење, већ су и доказано ефикаснија.

Направите своја средства за чишћење

Направити своје еколошки и здравствено прихватљиво средство за чишћење је врло једноставно. Потребно је само неколико јефтиних састојака и мало уложеног времена и труда. Оваква средства не само да су боља од већине индустријски произведених, већ њиховим кориштењем нећете угрозити своје здравље или загадити природу. Након што испробате неки од ових препарата, више никад нећете купити хемијско средство.

Природна средства за чишћење базирају се на природном сапуну, сирћету, лимуновом соку, глицерину, бораксу, соди бикарбони, соли и етеричним уљима. Наведени састојци довољни су да ваша кућа и веш буду блиставо чисти и мирисни.

Детерџент за прање веша на свим температурама
Састојци:

млевени природни сапун (екстра јак) 800 гр
сода за прање (натријум карбонат) 1000 гр
боракс (натријум борат) 1200 гр
сода бикарбона (натријум бикарбонат) 50 гр
10–30 капи етеричног уља по жељи
Рецепт је за око 3 кг детерџента.
Измерите састојке, ставите их у велику посуду и детаљно их промешајте. Укапајте мирис у смесу и опет добро промешајте. Готов детерџент ставите у посуду са поклопцем.
Рок трајања овог детерџента је минимум годину дана. Мора се чувати на сувом и хладном месту, најбоље затворен како не би испарио мирис.

Омекшивач за веш
Омекшивач који направите сами код куће знатно је јефтинији од куповног, али и здравији, будући да садржи само природне састојке.

100 гр соде бикарбоне
600 мл алкохолног сирћета
700 мл дестиловане воде
етерично уље по избору
Припремите велику посуду од барем 4 литре у којој ћете помешати састојке. У њу сипајте соду бикарбону и додајте 100 мл воде. У овом тренутку не требате ништа мешати, него полако почните уливати сирће. Услед додавања сирћета, мешавина ће почети да кључа јер долази до хемијске реакције између сирћета и соде бикарбоне. Пустите мешавину да кључа неколико минута, како би се сода успешно отопила. Након тога додајте остатак воде, чиме ће се зауставити кључање. Тек тада почните мешати како бисте добили хомогену течност. У овом тренутку можете додати етерично уље по жељи. Ако је реч о куповним уљима која су углавном разређена, можете додати 10-15 капи, али ако се ради о чистом етеричном уљу, онда ће пет капи бити и више него довољно.
На крају изаберите посуду са чепом у којој желите чувати готов производ. Користите овај омекшивач као и сваки други, приликом прања веша додајте отприлике једну чашицу у део за омекшивач.

Средство за чишћење кухиње и купатила

2 Поморанџе, алкохолно сирће по потреби, теглица са поклопцем

Поморанџе ољуштите, унутрашњост поједите, а кору ставите у теглицу и залијте сирћетом до врха. Добро затворите и оставите на неком тамном месту да одстоји 2 недеље.Затим пресипите у бочицу са пумпицом, коре баците. Користите у домаћинству за чишћење, има баш пријатан мирис наранџе, а и делотвотно је. можете додати и пар капи етеричног уља поморанџе ради интензивинијег мириса.

Средство за прање стакла
Састојци:

10 гр млевеног природног сапуна (екстра јаког)
500 мл дестиловане воде
150 мл алкохола за чишћење
100 мл алкохолног белог сирћета
етерично уље
Рецепт је за око 750 мл детерџента.
Тачно измерите потребне састојке. Загрејте воду на 80о и сипајте млевени сапун. Полако мешајте сапун док се не отопи. Кад се сапун потпуно отопио, у води додајте остале састојке уз лагано мешање.
Готово средство чувајте у флаши са распршивачем.
Рок трајања је минимум годину дана.

Освеживач простора
Састојци:

етил алкохол 200 мл
дестилована вода 300 мл
етерично уље лимуна 8 мл
етерично уље мандарина 6 мл
Рецепт је за око 500 мл освеживача.
Прецизно измерите потребне састојке. Етерична уља помешајте са алкохолом, па додајте остале састојке. Готов освеживач простора чувајте у флаши са распршивачем. Етерична уља се неће у потпуности отопити, па је пре сваке употребе потребно протрести посуду. Не препоручује се третирање тканина и осетљивих површина овим средством.
Рок трајања је неограничен.

Средство за уклањање каменца и гљивица
Састојци:

алкохолно бело сирће 250 мл
дестилована вода 200 мл
боракс 50 гр
етил алкохол 50 мл
етерично уље еукалиптуса 10 мл
Рецепт је за око 500 мл средства.
Прецизно измерите потребне састојке. Етерично уље помешајте с алкохолом. Воду загрејте до кључања, склоните са извора топлоте, па уз мешање додајте боракс. Када се отопљени боракса охлади, додајте алкохол са етеричним уљем и на крају сирће. Добро промешајте и чувајте у флаши са распршивачем.
Пре сваке употребе протресите флашу. Средство је идеално за третирање керамичких и емајлираних површина, као и хромираних арматура, а може се користити и за стаклене и пластичне површине у купатилу или тоалету. Рок трајања је неограничен.
Упутство за употребу: жељену површину третирајте средством, оставите да делује 10-20 минута. Пребришите влажном крпом. За површине које су обрасле каменцем или гљивицама поновите поступак 2-3 пута.

Уклањање буђи

Помешајте 2 кашичице етеричног уља чајевца и 2 шоље воде, ставите у бочицу за шприцање и пошприцајте површине на којима се ухватила буђ. Немојте испирати.
Друга опција јесте да помешате 1/2 шољице белог сирћета и 10 капи етеричног уља од лаванде.

Средство за чишћење WC шоље
Састојци:

100 гр боракса
100 мл алкохолног сирћета
лимунска киселина
500 мл дестиловане воде
Сви знамо колико муке може задати прљава WЦ шоља, па користимо снажне хемикалије како бисмо се решили нечистоћа, бактерија и каменца, не знајући да сами можемо направити еколошки прихватљивије средство за чишћење. Потребни су нам само боракс, сирће или пуна кашика лимунсе киселине, и пола литре воде. Састојке добро промешајте, ставите у флашу са прскалицом и добро протресите садржај.
Како бисте добро очистили WЦ шољу, требате је темељито нашприцати направљеним средством и оставити да делује 15-20 минута. Након тога истрљајте шољу четком како бисте одстранили све нечистоће.

Универзално средство за чишћење подова
Састојци:

1 кашика природног, млевеног сапуна
950 мл сребрне воде, може и дестиловане
2 кашике боракса
1 кашике лимунске киселине
Загрејте воду и полако додајте сапун уз мешање док се не отопи. Након тога додајте и остале састојке.
Добијено средство чувајте у стакленој или пластичној флаши.
У канту пуну топле воде сипајте 3 кашике овог средства и пребришите под. Није потребно накнадно испирање.

Течно средство за чишћење шпорета и рерне
Састојци:

3 велике кашике боракса
1/4 шоље сирћета
1/8 шоље природног, млевеног сапуна отопљеног у води
2 шоље сребрне воде, може и дестиловане
сода бикарбона (не додаје се мешавини)
со за чишћење
Помешајте боракс, сирће, отопљени сапун и воду у флаши са распршивачем. Добро протресите садржај како би се састојци измешали. Нашприцајте рерну овом мешавином, а затим поспите соду бикарбону и со за чишћење. Након тога соду бикарбону нашприцајте направљеним средством за чишћење. Оставите тако третирану рерну неколико сати или преко ноћи. Остатке средства за чишћење уклоните крпом.

Детерџент за ручно прање посуђа
Састојци:

100 гр млевеног сапуна
1/2 шоље соде бикарбоне
1/4 шоље соде за прање
1/2 кашичице лимунске киселине
5 мл етеричног уља по избору
1-1.5 л дестиловане воде
Ставите млевени сапун у лонац и додајте мало више од једне шоље воде. Мешајте на тихој ватри док се сапун не отопи. Након тога додајте остале састојке и мешајте док не добијете хомогену смесу. Када се мешавина охлади сипајте је у одговарајућу амбалажу. Готов производ користите као и сваки други детерџент за ручно прање посуђа.
Овај детерџент не пени јако као индустријски, али је врло ефикасан.

Одстрањивање флека

Боракс ће вам помоћи да се решите флека на тепиху које често имају неугодан мирис. Пре наношења боракса обавезно направите тест на малој површини тепиха, да бисте били сигурни да тепих неће изгубити боју.
Флеке од вина и алкохола уклоните мешавином пола шоље боракса у 500 мл вруће воде. Сунђером нанесите ову мешавину на флеку, пустите да делује пола сата, а затим исперите водом.
Флеке од кафе или чаја потопите у лимунов сок.
Масне флеке са одеће можете уклоните посипањем обичног пудера њих. Након тога оперите одећу у машини за прање веша.
Флеке од парадајза можете уклонити пастом од боракса и воде.

За чишћење тепиха

Помешајте 3 кашике издробљеног сапуна и 250г скробног брашна. Овом смесом добро утрљајте тепих, а потом га усисајте.

Ако желите да освежите боје на тепиху помешајте пола литре воде, кашику тропроцентног хидрогена и кашику пепела, па све добро промешајте. Овом мешавином очистите тепих, па га усисајте.

За освежавање тепиха може вам помоћи и етерично уље. Помешајте кесицу соде бикарбоне и неколико капи етеричног уља које волите и оставите да одстоји неко време. Овом смесом утрљајте тепих и оставите сат времена како би ефекат био потпун. Потом влажном крпом само пређите преко тепиха.

За чишћење и освежавање, такође, можете искористити смесу од 30мл јабуковог сирћета, 70мл лимуновог сока, пола литре воде, кашике борне киселине и неколико капи етеричног уља руже или лаванде. Овом смесом очистите тепих, па га усисајте.

Флеке ћете најбоље да очистите водом и сирћетом. Ставите их у распршивач и попрскајте смесу на флеку, сачекајте десетак минута, потом истрљајте крпом или четком и пређите влажном крпом.

Лепота

Акне
На вату за чишћење лица ставите неколико капи етеричног уља чајевца, и потом очистите лице.

Стопала
Додајте 5-8 капи нане или руже у велику посуду са топлом водом како би олакшали бол стопала и подстакли циркулацију. За уклањање непријатних мириса додајте и 2 капи уља чемпреса.

Умирујућа купка
Додајте 5-10 капи омиљеног етеричног уља у топлу купку. За најефикасније опуштање додајте 5 капи лаванде и 1 кап римске камилице. Такође можете направити и сопствену со за купање додавањем 1 кашичице етеричног уља у 1 шољицу морске соли.

Масажа

Користите неко базно уље (сунцокретово, сусамово) и додајте неколико капи нане за упалу мишића, ђумбира за бол у доњем делу леђа и бол у зглобовима, и авокадо за масажу стопала.

Губитак косе

Додајте неколико капи етеричног уља рузмарина у потребну количину регенератора или шампона како би поспешили циркулацију власишта и смањили опадање косе.

Важно: При изради средстава за чишћење обавезно читајте и придржавајте се мера опреза која су назначена на паковањима састојака.

Извор: Магацин, разни извори


Напиши коментар