Мађаризација Војводине: Лакша процедура до мађарског пасоша


И неуком је јасно да мађарске власти олаком поделом пасоша покушавају да остваре недосањани сан о „Великој Мађарској“

„ЈА, Србољуб Србиновић, заклињем се да Мађарску сматрам својом земљом, да ћу бити њен лојалан грађанин и поштовати њен Устав и законе“. Овако гласи заклетва, само са промењеним именом, у амбасади НР Мађарске у Београду и конзулату у Суботици, коју на Мађарском језику полаже на хиљаде грађана Србије.

Подаци говоре да је до средине ове године чак 80 хиљада грађана Србије поднело захтев за добијање мађарског држављанства, а основни услови су знање мађарског језика и да су преци особе која конкурише рођени на територији некадашње Мађарске и то до 1921. године или од 1941. године до 1945. године. За добијање мађарског пасоша више није потребно имати некретнину у Мађарској. Захтев могу поднети сви чији су преци силом прилика живели на територији фашистичке Хортијеве Мађарске или усташке Независне државе Хрватске, односно на територији данашње Војводине.

Пројекат мађаризације тече из више праваца, један од њих је и фабриковање „војвођанске нације“

Истини на вољу, постоји дијаметрална разлика између мотива мађарске Владе да ублажи критеријуме за давање држављанства и мотива грађана Србије да се дочепају евроунијатског документа у црвеним корицама, тј. мађарског пасоша. Главни разлог за тражење мађарског држављанства јесте добијање посла у земаљама Европске уније. Наравно, има и оних који су намерени да лакше дођу до некретнина код нашег северног суседа, а ту су и они који желе да након матурирања у Мађарској лакше постану бруцоши на неком од престижних европских универзитета.

Са друге стране, и неуком је јасно да мађарске власти покушавају да остваре недосањани сан о „Великој Мађарској“. Будући да су били на страни губитника у Другом светском рату, Мађари сада покушавају да се користећи се перфидном „пасошком политиком“ дочепају засужено изгубљених територија. Геополитичари кажу да је та идеја стара више од двадесет година, да је доживела неколико модификација будући да су Словаци умеђувремену примљени у „Шенгенску зону“, али зато су Мађарима остали као лак плен војвођански Срби и Румуни са подручја Ердеља.

Док Срби спавају, сепаратисти раде

 

Од тихе мађаризације простора бивше Аустроугарске користи имају и школе страних језика у Војводини. Због услова да се за добијање пасоша зна мађарски језик, школе страних језика су препуне нових полазника. Примера ради, једна новосадска школа страних језика на сваке две до три недеље има по петнаестак нових полазника, а сви они похађају курс баш због мађарског држављанства. Курс траје у просеку 20 наставних сати и за то време пређе се пола редовног наставног програма који траје до четири месеца. Многе школе се хвале како имају професоре који су се толико изверзирали да им полазници са лакоћом полажу испит у конзулату или амбасади.

Данас „клиначки несташлук“ – сутра политика „Војвођанера“

Уколико се држава Србија на време не тргне из „зимског сна“ и отворено не покрене кампању „Зашто Мађари деле пасоше?“ постоји бојазан да ће „вук бити сит, али свих овчица неће бити на броју“. Из амбасаде Мађарске у Београду отворено износе у јавност да између новопримљених држављана Мађарске који живе у Србији и оних који живе у Мађарској биће једна кључна разлика, а то је да они из Србије који су добили држављанство немају право да учествују на изборима у Мађарској. Свуда у свету такви људи су грађани другог реда, зар не!?

Аутор: Предраг Прокопљевић
Извор: БКТВ


Напиши коментар