Ниче храм науке Николе Тесле у Њујорку


Теслина лабораторија на Лонг Ајленду
Теслина лабораторија на Лонг Ајленду

Америчка медијска кампања „Изградимо музеј Николе Тесле“ у којој је прошле године сакупљено 1,8 милиона долара за обнављање старе лабораторије Николе Тесле у Њујорку ушла је у другу фазу. Ових дана је започела изградње научног центра и музеја Николе Тесле на острву Лонг Ајленд.

Покретачи акције познати амерички комичар и аутор цртаних филмова Метју Инман и Џејн Алкорн, председница Теслиног научног центра из Њујорка, уз помоћ великих компанија, као што су „Ј. П. Морган“, „Гугл“, „Џенерал електрик“, „Тесла моторс“ и „Кристијан Бејл“, одлучни су да коначно оживе снове Николе Тесле.

– Купили смо зграду старе Теслине лабораторије, у којој је била фабрика филмова, као и шест хектара имања. Плац смо очистили и простор у лабораторији смо реновирали. Добили смо дозволу града Њујорка да изградимо Музеј Николе Тесла и научни центар, са игралиштем за децу, као и простором за састанке, конференције и перформансе – каже Џејн Алкорн, која нас подсећа да је то била и Теслина идеја.

Српски геније је стигао на Лонг Ајленд у јуну давне 1902. године. Преселио је тада своју лабораторију са Менхетна у зграду од опеке коју је за њега у италијанском стилу пројектовао Стенли Вајт. Маштао је да поред лабораторије на Лонг Ајленду изгради и торањ висок 139 метара и имање претвори у научни центар.

Ово је место на ком је Никола Тесла створио многа научна достигнућа, која читав свет тек данас открива и спознаје. Модерна цивилизација има огромне користи од Теслиних изума и пројеката. Ми као научна установа улажемо напор да образујемо људе и упознамо свет са делима овог генија – каже Џејн Алкорн, председница Теслиног научног друштва из Њујорка.

Она се као аматер и обожавалац овог светског научника већ 18 година бори за очување лика и дела Николе Тесле. Сама је сакупила 800.000 долара. Подршку је добила од града Њујорка, америчких ротаријанаца, уметника, бизнисмена, десетак друштава и удружења симпатизера Николе Тесле у САД, као и Теслине научне фондације из Филаделфије, коју воде Срби.

tesla radi

Градске власти Њујорка су заинтересоване да се имовина Николе Тесле сачува као културна баштина Америке. Планови за изградњу музеја Николе Тесле у Њујорку су урађени. Први радови на самој лабораторији су почели како бисмо је припремили да у њу унесемо Теслину архиву и његове проналаске, које ћемо добити из београдског Музеја Николе Тесле. Музеј ће да садржи и сва материјална документа и ескпонате Теслих изума са простора САД и Канаде – каже Џејн Алкорн, председница Теслиног научног центра из Њујорка.

Планирано је да у дворишту лабораторије, одмах поред споменика Николи Тесли, који је подигла Србија, буде изграђен и Теслин комуникациони торањ, али град Њујорк још није издао дозволу за ово научно здање, јер је високо 139 метара и одудара од околине. Теслин научни центар из Њујорка и Теслина научна фондација из Филаделфије ће дозволу за подизање Теслиног торња тражити и од федералне америчке власти.

Како незванично сазнајемо, за изградњу овог првог храма науке Николе Тесле у САД и највећег научног центра у Њујорку, потребно је још пет милиона долара. Џејн Алкорн је добила гаранције од америчких политичара, бизнисмена, уметника и обожавалаца српског генија да ће до краја 2014. године да сакупи тих пет милиона долара за завршетак изградње Музеја Николе Тесле у Њујорку.

У међувремену, Џејн Алкорн, председница Теслиног научног центра из Њујорка и група америчких научника ће читав пројекат Музеја Николе Тесле у Њујорку представити српској научној јавности идућег септембра у Београду. Наиме, Београд би требало у септембру 2014. године да буде домаћин Међународне конференције „Никола Тесла данас и сутра“, на којој ће Џејн Алкорн да буде специјални гост, учесник и говорник.


Напиши коментар