Чепурин: „Русија улаже милијарде у Србији“


Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин
Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин изјавио је да ће његова земља у наредне две до три године уложити у Србији око пет милијарди евра, преноси РТС.

„Главна је ствар у томе да су се у протеклој години Србија и Русија определиле за реализацију, у наредне две-три године, инвестиционих и инфраструктурних пројеката такве величине, који нису виђени од раније, у износу око четири милијарде евра“, прецизирао је Чепурин.

То су „Јужни ток“ – 1,9 милијарди евра, улагања „Гаспромњефта“ и „НИС-а“ – 1,5 милијарди евра, као и реконструкција железничких пруга Србије – 600 милиона евра, објаснио је Чепурин.

Ту су и пројекти електроенергетске компаније „Силовије машини“ и низа високотехнолошких компанија, додао је Чепурин, истичући да и „Лукоил“ разматра могућност улагања до 500 милиона евра, што укупно износи око пет милијарди евра.

juzni-tok-potpisivanjeЗа гасовод „Јужни ток“, чија је изградња започела 24. новембра, Чепурин је рекао да је највећи пројекат у Европи протекле деценије.

И сасвим је природно да он изазива велико интересовање, јер постоје конкурентске државе и компаније које знају шта тај пројекат значи, и вероватно желе да и оне раде нешто слично„, оценио је Чепурин.

Упитан о различитим тумачењима и ставовима о иградњи „Јужног тока“ која протеклих месеци стижу из Европске уније, али и од неких званичника из Србије, Чепурин је одговорио да „нема места хистерији“.

У случају гасовода не постоји баш никакав разлог да се било ко и било чега плаши, јер то је један велики пројекат од кога сви могу да имају користи, а нико штете, нагласио је Чепурин.

На питање о намери Србије да набави руско наоружање и војне авионе, Чепурин је одговорио да се настављају разговори о системима противваздушне одбране.

Russian-S-400-military-trucks-8Треба се одредити према том питању – шта је земљи конкретно потребно, може ли за то да обучи људе и затвори финансијску конструкцију, колико је земља спремна да потроши на то, јер су оружја каква су МиГ-29 и системи С-300 и С-400 веома скупи„, напоменуо је Чепурин.

Свакако да би у оваквом послу карактер односа Србије и Русије имао значајну улогу, а притом би се Србија осећала много сигурније, оценио је Чепурин.

Извор: Геополитика, РТС, Магацин


Напиши коментар