Како да домаћице заслуже пензију?


Србија скоро да нема пара за исплату пензија људима који су цео живот издвајали за осигурање, па се чини да ће домаћице морати да сачекају нека срећнија времена.
Србија скоро да нема пара за исплату пензија људима који су цео живот издвајали за осигурање, па се чини да ће домаћице морати да сачекају нека срећнија времена.

Стручњаци тврде да је посао домаћице најстреснији на свету, а да је плаћен зарађивале би више од шефова добрих фирми. Наиме, једно истраживање америчких научника показује да би домаћица када би јој се плаћало све што ради по кући годишње зарађивала око 140.000 долара.

У ту суму би ушла зарада за све сате проведене у кухињи, са децом и обављању различитих обавеза око деце и породици. Као основа узето је да домаћице раде 92 сата недељно, од чега чак 52 прековремено.

Како жене које на селу имају статус домаћице раде много више од “колегиница” у граду, онда би било логично да је њихова зарада још већа. Јер, оне осим што раде све кућне послове као и градске домаћице, имају свакодневно у сезони пољопривредних радова још један цео радни дан физичког посла.

У појединим европским државама сви запослени, незапослени, па и жене домаћице, када напуне одређени број година, аутоматски стичу право на неку врсту државне помоћи која је нешто мања од пензије коју би имале да су радиле у некој фирми. Примера ради, у Немачкој и они који немају дана радног стажа у фирми, када остаре, аутоматски добијају “социјалну основицу”.

domacica_0Самостални синдикат грађевинарства, шумарства и путне привреде упутио је шефовима посланичких група у Скупштини Србије и министру рада, запошљавања и социјалне политике Јовану Кркобабићу иницијативу да се домаћицама призна и вреднује рад у кући. Жене овог синдиката тврде да домаћице доприносе друштву иако раде само у својим домовима и сматрају да се мора пронаћи начин да друштво тај труд препозна.

Није први пут да се чују овакви предлози, али никада ништа конкретно није урађено јер се увек постављало питање новца, а њега нема. Наиме, неспорно је да домаћице целог живота вредно раде и да на крају када остаре зависе од супруга или деце јер немају пензију нити било каквог прихода за старе дане.

Међународна организација рада пре две године је усвојила Конвенцију о раду у којој је дефинисала како би особе које раде код куће требало да имају минималне стандарде заштите. То значи да би свака особа која ради код куће требало да има загарантовани минимум права и минимум пензије. Ову конвенцију су прихватиле многе земље, док је код нас ова тема у зачетку.

Домаћице срећне колико и запослене жене

Истраживање које је наручила британска влада, како би се измерило благостање нације, показало је да су домаћице, односно особе које су посвећене породици, срећне колико и запослене жене које јуре каријеру. Исто истраживање показало је да су најсрећнији они који имају породицу и традиционалан брак. Зашто? Брачни парови имају више садржаја од других, а они са децом и већи осећај да њихов живот има сврху.

Руковођени конвенцијом, многе државе су се позабавиле изменама закона. Тако је изменом закона у Аргентини радницима који раде у кући признато право на боловање, плату, породиљско. У Бразилу и Венецуели су ове особе изједначене с осталим запосленима. У Шпанији и Намибији одређен је минималац за рад у кући, а на Филипинима су обухваћени здравственим и социјалним осигурањем.

Domacice-srecne-koliko-i-zaposlene-zeneЈедино што је могуће, а неке домаћице у Србији то већ користе, да се жене које живот проводе кувајући и пеглајући, уз помоћ породице укључе у добровољно пензионо осигурање. То, пак, значи да могу да изаберу једну од 13 основица и саме себи плаћају допринос како би, када напуне 60 година живота, а дотле морају имати најмање 11 година пензионог стажа, добиле минималну пензију. Основице се крећу од 4.405 до 62.000 динара месечено па је на домаћици да се одлучи за ону за коју има новаца. Проблем је једино ако домаћица води домаћинство, а данас је то честа појава, у којем нико не ради па проблем представља и издвајање 4.405 динара месечно.

Своје законе са препоруком МОР тренутно усклађује Уругвај, Маурицијус, Италија и Боливија. Нажалост, Србија скоро да нема пара за исплату пензија људима који су цео живот издвајали за осигурање, па се чини да ће домаћице, на жалост, морати да сачекају нека срећнија времена.

Извор: Магацин, Разни извори


Напиши коментар