Мађари у Ади покушали да поставе споменик са мапом Мађарске пре Првог светског рата


Мађарска толерише отворене реваншистичке покрете у својој земљи. На слици: Парада покрета "Мађарска Гарда" на Тргу хероја у Будимпешти
Мађарска толерише отворене реваншистичке покрете у својој земљи. На слици: Парада покрета „Мађарска Гарда“ на Тргу хероја у Будимпешти

На католичком гробљу у Ади у недељу је онемогућено откривање спомен-обележја посвећеном Тријанонском уговору, склопљеном на завршетку Првог светског рата, јер је претходно уклоњен нелегално подигнут постамент на којем је планирано постављање плоче.

На бетонски постамент челници странке Покрет мађарске наде замислили су да се постави плоча с мапом Мађарске пре Првог светског рата и потписивања Тријанонског уговора, на којој су означене и садашње границе Мађарске.

Председник Покрета мађарске наде Ласло Балинт изјавио је да је та странка постављање спомен-обележја договорила с католичком црквом те да је скуп за његово откривање био уредно пријављен полицији, међутим, да је свештенику у Ади Грађевинска инспекција наредила да га у року од 24 сата уклони. Балинт је рекао да је поступак службено иницирао председник ађанске општине, наглашавајући да је постамент израђен приватним средствима и нестао с приватног поседа, тако да ће странка поднети пријаву против непознатог лица.

По речима председника страначке организације у Ади Јожефа Рушаија, непосредно пред заказано откривање спомен-обележја приметили су да је постоље, које је било на црквеном поседу крај капеле, уклоњено и однето на непознато место. Додао је да је обележје израђено од прилога цивилних лица и да недељни догађај само одлаже његово постављање.

Посланик у Парламенту Мађарске Иштван Саваи, шеф кабинета тамошње странке Јобик за националну политику ( више о Јобику прочитајте овде), који је поводом откривања спомен-обележја Тријанонском уговору боравио у Ади, изјавио је да је такво обележје подсећање на трагедију мађарског народа из 1920. године, али да је и симбол данашњице и да су, без обзира на историјске догађаје, овдашњи Мађари остали на свом родном тлу, да негују заједништво, имају веру и будућност.

Ласло и Саваи: Плоча Мађарске пре и после Тријанона
Ласло и Саваи: Плоча Мађарске пре и после Тријанона

 

Председник општине Ада Золтан Билицки изјавио је да је средином прошле недеље стигла анонимна пријава адресирана на његово име, која се односила на илегалну градњу и коју је на даље поступање проследио грађевинском инспектору. Билицки каже да је тај инспектор у петак изишао на терен, снимљена је ситуација и установљена изградња нелегалног објекта.

Пошто за подизање постоља није тражена нити је издата дозвола, грађевински инспектор је решењем наложио Римокатоличкој црквеној општини Ада да у року од 24 сата уклони постамент – рекао је за наш лист Билицки. – Тај рок није испоштован, а по издатом решењу, уколико власник и корисник тог простора не уклони објекат, локална самоуправа ће то учинити о трошку власника. Грађевински инспектор је у недељу ујутро установио да објекат њије уклоњен и дао налог да се уклони.

Проблем је у томе, истиче он, што нико није контактирао с локалном самоуправом и што није поднета никаква пројектна документације, нити су тражене дозволе.

Општинске одлуке морају да се испоштују, без обзира на то који је објекат у питању. И грађани, када у свом дворишту желе нешто да граде, морају да затраже одговарајуће дозволе. У случају спомен-обележја закон није био испоштован и на основу пријаве смо поступили на одговарајући начин – закључио је Билицки.

Аутор: М. Митровић
Извор: Дневник


Напиши коментар